Radu Țincu: Persoanele vaccinate, RISC de 4 ori mai mic să se îmbolnăvească de COVID19. Tulpina Omicron poate cauza REINFECȚIE
Radu Țincu, medic specialist ATI de la Spitalul Floreasca, a vorbit, la Realitatea Plus, despre noua tulpină Omicron, care infectează tot mai mulți români în ultima perioadă și despre efectul vaccinării cu doza booster. Mai mult, medicul Radu Țincu s-a infectat ieri cu varianta OMICRON, iar acum se află în izolare, stare lui fiind una bună.
"Sunt la domiciliu, am o simptomatologie ușoară, în zona superioară și cred că este în principal datorită protecției oferită de vaccinare. Și nu o spun doar eu, o spune un studiu publicat ieri de CDC. Acolo se arată că persoanele vaccinate au un risc de aproximativ 4 ori mai mic să se îmbolnăvească de Covid 19. Și au un risc de spitalizare mai mic de 23 de ori atunci când se infectează cu Omicron", a spus acesta.
Totodată, medicul a declarat că doza booster este necesară în rândul populație și îi îndeamnă pe români să meargă să se vaccineze, pentru că acest lucru le poate salva viață.
‘’Din perspectiva unui studiu destul de amplu din SUA, doza booster este necesară pentru că până la urmă ne protejează sa nu ajungem la spital sau a dezvolta o formă gravă de infecție. Eu de ieri sunt infectat cu acest virus, dar din fericire am făcut doza booster la sfârșitul anului trecut și sunt bucuros că am făcut-o, pentru că sper ca această simptomatologie pe care o am în acest moment să fie de scurtă durată și după 5 zile să pot reveni la spital’’ , a declarat Radu Țincu.
Acesta a mai spus în cadrul Realitatea PLus că noua tulpină OMICRON este foarte infecțioasă și poate reinfecta o persoană care s-a vindecat, după o perioadă de 3 luni de zile.
‘’După o perioada între 3 și 6 luni, riscul de reinfectare cu OMICRON creste, chiar dacă persoana respectivă a trecut prin boală. Același lucru este valabil și pentru persoanele care s-au vaccinat. În mod clar în acest an, producătorii de vaccinuri trebuie să ia în calcul o modificare a vaccinului pentru că până la urmă au trecut 2 ani de pandemie și au fost foarte multe variante virale și iată că noile variante apărute, nu mai răspund la fel de bine sistemului nostru imunitar.