MENIU

Radu Țincu, medic ATI: „Valul trei a început cu terapiile intensive pline. Nu prea mai putem gestiona aceste situații”

Vaccin anti-covid/Sursa: Profi Media

Radu Țincu, medic primar de terapie intensivă la Spitalul Floreasca din București, a tras câteva semnale de alarmă referitoare la situația de la ATI din spitalele bucureștene. Acesta a precizat, la Realitatea PLUS, că doar suplimentarea paturilor de terapie intensivă nu rezolvă problema, resursa umană medicală fiind principalul impediment în valul trei al pandemiei. Țincu a deplâns și faptul că România nu a ajuns să testeze 50.000 de oameni pe zi contra COVID, cifră care reprezintă capacitatea declarată de țara noastră.

Probleme cu paturile de la Terapie Intensivă

Radu Țincu: „Și pe noi medicii ne deranjează suspendarea acestor libertăți de către Guvern. Este vorba de o situație sanitară care a blocat spitale și a produs multe morți în întreaga lume. E o situație unică în ultimii 100 de ani. În București nu mai sunt locuri la terapie intensivă. Este o tragedie la ATI. Sunt pacienți care rămân în spital, unde trebuie gestionați tot de personalul medical de la ATI. Cifrele de la ATI de la ora 13, din fiecare zi, îi includ doar pe cei din paturile de terapie intensivă, nu și pe cei care rămân în spital. Dacă îi adăugăm și pe cei din camerele de gardă, vom mai avea un surplus de 30%. (…) Oricât de mult ar vrea Guvernul să cumpere paturi de terapie intensivă, tot va apărea limitarea de personal.”  

Dificultăți cu tulpina britanică

Medicul de terapie intensivă a vorbit și despre problema tulpinei britanice, care devine dominantă și în România.

Radu Țincu: „Tulpina britanică a fost un factor agravant de transmitere în comunitate. Tulpina britanică devine mortală datorită numărului de pacienți infectați. (…) Valul trei a început cu terapiile intensive pline. Nu prea mai putem gestiona aceste situații. (…) Este inadmisibil ca județe cu populații asemănătoare să testeze atât de diferit. Definiția de caz nu e diferită de la un județ la altul. (…) Nu am reușit să atingem capacitatea declarată de 50.000 de teste anti-COVID pe zi. Vaccinurile nu au protecție de 100%. Asta înseamnă că un vaccin previne formele grave de boală, nu că ne ferește de îmbolnăvire. (…) De la momentul instituirii unor măsuri, e nevoie de o perioadă de două-trei săptămâni ca să ajungem pe panta descendentă a pandemiei.”

Mai multe articole despre:
tincu ati tulpina britanica