MENIU

Radu Mazăre, edil megaloman, Che Guevara de PSD şi Faraon de Mamaia

Radu Mazăre a fost unul dintre cei mai controversaţi, charismatici şi contradictorii politicieni din România. De la tânărul patron de presă cu viziuni liberale până la edilul şi politicianul social-democrat cu o mie de feţe, Mazăre a ştiut tot timpul să iasă în evidenţă. 

Unul dintre evenimetele emblematice legate de numele lui Radu Mazăre datează de la începutul anilor "90, când Ion Iliescu, pe atuci proaspăt preşedinte, şi-a descărcat nervii asupra unui jurnalist cu celebra replică "Măi, animalule!". Protagonistul era Paul Pârvu, reporter la "Telegraf", ziar al cărui redactor-şef şi patron era Mazăre. În folclorul popular, viitorul edil a fost greşit identificat drept protagonist. Mazăre a fost prezent la incident, dar fotografiile făcute de el nu au surprins tocmai momentul critic, a declarat Pârvu în mai multe interviuri.

Adevărata celebritate mondenă a lui Radu Mazăre a venit odată cu alegerea sa ca primar al Constanţei. S-a întâmplat în 2000, din poziţia de independent, la finalul unui mandat de deputat pe care l-a început la PD şi l-a încheiat la PSD.

Din postura de baron de "tip nou", jumătate playboy, jumătate conducător autoritar, Mazăre şi-a alimentat popularitatea la nivel local printr-un mix de măsuri populiste şi sprijinirea unor cauze umanitare, alimentate financiar de alte măsuri controversate, precum taxele de staţiune pe care le-a introdus.

La finalul primului deceniu din anii '2000, Mazăre era o prezenţă mondenă de primă mărime, vânat de toate emisiunile tv tabloide şi izvor de controverse. Era perioada în care a apărut în costum de ofiţer SS la o prezentare de modă şi "a întrupat", în reviste sau la paradele carnavalului de la Mamaia, personaje precum James Bond, Napoleon, Cezar, Ştefan cel Mare, Ramses, Jack Sparow, Al Capone, Napoleon, etc.

Radu Mazăre "ofiţer nazist"

sursă: Realitatea TV 

Radu Mazăre danseză samba

sursă: Aurelian Cosmin Anghelescu

Radu Mazăre Jack Sparow

sursă: EVZ

Şi pe scena politică şi-a creat un alter-ego revoluţionar, abordând un look şi o atitudine inspirate de celebrul revoluţionar latino-american Che Guevara. 

Radu Mazăre "Che Guevara de PSD"

sursă: Pro Argeş

Declinul lui Mazăre a început odată cu anchete DNA care-l vizau şi s-a accentuat după instalarea lui Liviu Dragnea şi a grupării de Teleorman la şefia PSD. "Epoca Mazăre" s-a încheiat în 2015, când a fost arestat pentru fapte de corupţie şi a decis să demisioneze atât din funcţia de primar, cât şi din PSD. 

În cei 15 ani de „domnie”,  cu o mână de fier, Mazăre şi anturajul său au controlat tot ce mişca în judeţul Constanţa, ceea ce a făcut mass-media naţională să vorbească despre „Republica Mazăre”, nota la vremea respectivă publicaţia locală cugetul.ro. 

 

 

Mai multe articole despre:
Radu Mazăre