Putin șochează din nou. Kremlinul i-a scos pe talibani de pe lista organizațiilor interzise și îi vrea aliați în combaterea terorismului
Strategie șocantă a lui Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin i-a scos pe talibani de pe lista organizațiilor interzise și i-a proclamat aliați în combaterea terorismului.
În Rusia, mișcarea talibană a fost catalogată ca teroristă în 2003, dar în ultimii trei ani, oficialii de la Kabul au făcut mai multe vizite la Moscova pentru a atenua relațiile tensionate. Ministrul rus de externe a spus că țara sa vrea să mențină un dialog pragmatic cu guvernul afgan, pe care l-a lăudat pentru eforturile de a combate producția de droguri și de a lupta împotriva Statului Islamic.
Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a cerut vineri Occidentului să ridice sancţiunile împotriva Afganistanului condus de talibani şi să îşi asume "responsabilitatea" pentru reconstrucţia acestei ţări devastate de decenii de război, transmite AFP.
"Facem un apel insistent la ţările occidentale să îşi recunoască responsabilitatea pentru reconstrucţia post-conflict a Afganistanului, să ridice sancţiunile şi să îi returneze Kabulului activele", a declarat Serghei Lavrov, la deschiderea celei de-a şase runde a "Formatului Moscova" privind situaţia din Afganistan.
La aceste discuţii, la care participă reprezentanţi din Rusia, China, Iran, Uzbekistan, Pakistan, India, Kazahstan, Tadjikistan şi Turkmenistan, a fost invitat şi ministrul agfan de Externe, Amir Khan Muttaqi.
Rusia este "convinsă că este necesar să se menţină un dialog pragmatic cu autorităţile existente în Afganistan", a subliniat ministrul Lavrov, considerând că un "dialog constructiv" cu regimul taliban "corespunde intereselor de securitate şi dezvoltare economică ale regiunii".
Talibanii sunt pe lista organizaţiilor teroriste din Rusia din 2003, ceea ce nu împiedică Moscova să aibă relaţii cu aceştia şi să le primească emisarii pe teritoriul său.
O angajată la o firmă de curierat a dat o mega țeapă de 57.000 de lei. Ce metodă folosea pentru a-și însuși coletele
Moscova a avut o atitudine conciliantă de la revenirea talibanilor la putere, în august 2021.
Şeful serviciilor ruse securitate (FSB), Aleksandr Bortnikov, a lăudat vineri cooperarea "reciproc avantajoasă" cu serviciile speciale afgane.
Autorităţile ruse sunt îngrijorate mai ales pentru securitatea fostelor republici sovietice din Asia Centrală care se învecinează cu Afganistanul, precum şi de apariţia unor noi grupuri jihadiste în regiune.
Rusia, care are o bază militară în Tadjikistan, vecin cu Afganistanul, consideră "inacceptabilă" o posibilă desfăşurare de infrastructuri militare "din ţări terţe" pe teritoriul afgan sau în ţările vecine,"indiferent de pretext", a mai indicat ministrul rus dee xterne, Serghei Lavrov.
Uniunea Sovietică a purtat un război de 10 ani în Afganistan în anii 1980. Mulţi luptători antisovietici au devenit, ulterior, lideri ai talibanilor.