MENIU

Putin și Lukașenko și-au dat mâna pentru rezolvarea crizei din Belarus. Ce urmărește liderul de la Kremlin

Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko (Belarus)

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat ”convins”, luni, că omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko va putea rezolva criza politică din Belarus, teatrul unei mişcări de protest fără precedent după realegerea sa contestată la începutul lui august, relatează AFP. Rusia a convenit un împrumut de 1,5 miliarde de dolari cu Minsk.

 

Principal aliat al liderului politic de la Minsk, Vladimir Putin doreşte să unifice Rusia şi Belarus şi şi-a însoţit propunerile de ajutor militar şi economic cu apeluri de integrare mai strânsă, relatează AFP.

Potrivit analiştilor, Putin ar putea încerca să exploateze vulnerabilitatea omologului său belarus pentru a-i smulge concesii, dar orice acord care compromite suveranitatea şi independenţa Belarus este susceptibil să-i înfurie şi mai mult pe protestatarii belaruşi. 

Liderul de la Kremlin i-a transmis lui Lukaşenko, la Soci, că este ”convins” că va rezolva criza din Belarus şi evocă o reformă constituţională promisă de liderul contestat de peste o lună de bieloruși.

Putin a evocat și o vagă reformă constituţională promisă de Lukaşenko în vederea ieşirii din criză.  
Potrivit ştirilor difuzate de presa din Rusia, Putin a spus că consideră că propunerea lui Lukaşenko de a realiza reforma constituţională este logică şi oportună.

Liderul de la Kremlin s-a declarat ”convins că experienţa dumneavoastră în activitatea politică” va permite Belarusului ”să atingă noi frontiere”, porivit unor imagini de la întâlnirea celor doi la Soci, difuzate de televiziunea rusă.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat luni, în timpul discuţiilor cu omologul său belarus Alexandr Lukaşenko, că Rusia a convenit un împrumut de 1,5 miliarde de dolari cu Minsk, dar poporul belarus ar trebui să rezolve criza fără interferenţe străine, relatează Reuters.
 
Presa rusă scrie că autorităţilor belaruse au nevoie de aceşti bani pentru a menţine stabilă moneda naţională, mai ales după ce belaruşii au început să cumpere masiv valută străină şi să-şi retragă banii din bănci.

Una din personalităţile de prim-plan a opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a criticat întâlnirea de luni dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko, pe care l-a calificat drept un „uzurpator”, relatează AFP.

„Regret că aţi decis să purtaţi un dialog cu un uzurpator şi nu cu poporul belarus”, menţionează Svetlana Tihanovskaia într-o declaraţie transmisă din Lituania, unde s-a refugiat după alegerile contestate din 9 august în Belarus.

„Aş dori să-i reamintesc lui Vladimir Putin că orice se va conveni în cadrul reuniunii de la Soci va rămâne fără valoare legală. Noul guvern va revizui toate acordurile semnate de către Lukaşenko în mod nelegitim”, a insistat ea în acest text.

Svetlana Tihanovskaia este tânăra femeie, de 37 de ani, care a devenit un fenomen popular după ce a decis să candideze împotriva lui Alexandr Lukașenko la prezidențialele din 9 august, mai scrie AFP. Pentru partizanii săi, Sveta a devenit un simbol. The Village, un site de știri din Belarus, vorbește de o „Ioana d`Arc occidentală”.

În câteva săptămâni, profesoara de engleză a ieșit din anonimat pentru a deveni rivalul numărul 1 al celui care conduce cu o mână de fier fosta republică sovietică de 26 de ani, fără a permite niciodată apariția celei mai mici forțe a opoziției.

A intrat în cursă după ce soțul său Serghei, un vlogger cunoscut, a fost aruncat în închisoare în mai, după ce anunțase că va candida la alegerile prezidențiale împotriva lui Lukașenko. Tihanovskaia a renunțat la carieră pentru a-și îngriji fiul cel mai mare, născut surd.

Tihanovskaia revendică victoria la alegerile prezidenţiale din 9 august, acuzând guvernul de trucarea scrutinului în favoarea lui Aleksandr Lukaşenko. Ea este exilată în Lituania.

De la aceste alegeri, fosta republică sovietică este zguduită de proteste în masă revendicând sfârşitul domniei lui Lukaşenko. Din păcate, masivele proteste au fost însoțite de arestări și intervenția violentă asupra manifestanților a forțelor de poliție. De la izbucnirea „crizei Lukașenko”, peste 2.000 de protestatari au fost arestați, aproximativ 20 jurnaliști au fost reținuți, 17 jurnaliști străini care transmit evenimentele din Belarus au rămas fără acreditare. 

Aleksandr Lukaşenko se află la putere de 26 de ani, iar la o zi de la alegerile din 9 august, rezultatele oficiale l-au dat câștigător cu 80% din voturi.