MENIU

Putin l-a demis pe Rogozin, șeful Agenției spațiale a Rusiei și propagandist de frunte

Președintele Vladimir Putin l-a demis, vineri, pe Dmitri Rogozin din funcția de director general al corporației de stat Roscosmos. Liderul de la Kremlin a desființat și o funcție de vice prim-ministru. Demiterea lui Rogozin, unul dintre cei mai toxici propagandiști ai Kremlinului, nu a fost o surpriză, ea fiind anticipată și așteptată de mai mult timp.

Șeful statului rus l-a demis pe Dmitri Rogozin din funcția de director general al corporației de stat Roscosmos. Iuri Borisov, care mai devreme fusese eliberat din funcția de viceprim-ministru, a fost numit în locul lui Rogozin. Președintele a redus și numărul de vice prim-miniștri de la 11 la zece, după ce în urmă cu câteva zile îl majorase de la zece la 11.

Rogozin, fostul șef al agenției spațiale ruse, s-a remarcat de-a lungul anilor și în special după declanșarea invaziei din Ucraina prin retorica agresivă.

El este cel care a amenințat, în primăvară, România, Bulgaria și Muntenegru cu rachetele Sarmat, pentru că nu au permis aeronavei în care se afla ministrul de Externe Serghei Lavrov să le traverseze spațiul aerian pentru a ajunge la Belgrad.

Tot Rogozin a sugerat si scenariul halucinant al prăbușirii Stației Spațiale Internaționale peste Europa. 

Postul de șef al Roskosmos va fi preluat de fostul viceprim-ministru al Federației Ruse Iuri Borisov, care până de curând era responsabil de complexul militar-industrial. Schimbarea vine în condițiile în acre analiștii apreciază că întreaga industrie spațială a Rusiei se va dedica proiectelor militare, în condițiile în care proiectele „civile” au început deja reduse masiv.