PUTIN, încolțit după 6 luni de război în Ucraina! Este cutremur total la Kremlin - Impact devastator după exploziile din Crimeea
Regimul lui Putin a fost puternic zguduit de exploziile ce au avut loc în ultima săptămână în Crimeea. Efectul devastator psihologic asupra conducătorilor de la Moscova se produce într-o perioadă în care războiul din Ucraina a intrat aproape că a intrat într-o stagnare operațională de ambele părți, susțin experții militari britanici.
Recentele explozii care au avut loc mult în spatele liniilor ruseşti în Crimeea au avut un efect psihologic major asupra conducerii de la Moscova, au declarat vineri oficiali occidentali. Mai mult de jumătate din avioanele de luptă ale Flotei ruse din Marea Neagră aflate pe aerodromul militar Saki, în vestul Crimeii, au fost scoase din funcţiune ca urmare a exploziilor de săptămâna trecută, într-o zonă considerată sigură anterior de Moscova, potrivit Ministerului britanic al Apărării.
Mai ales că penisula Crimeea, anexată ilegal în 2014 de Moscova, se afla în prima linie a invaziei militare declanşate de Rusia împotriva Ucrainei din 24 februarie.
Kremlinul caută pe cine să dea vina pentru dezastru, iar preşedintele Vladimir Putin întâmpină dificultăţi în a ascunde succesul Ucrainei de populaţia rusă, în timp ce mii de ruşi care fug din Crimeea au intrat în ţară, au declarat oficiali occidentali vineri, potrivit DPA, citată de Agerpres.
La 9 august, o serie de explozii au zguduit aerodromul militar Saki, baza principală a aviaţiei Flotei ruse din Marea Neagră, în Crimeea. După acest atac, care nu a fost revendicat de Ucraina, Statul Major al armatei ucrainene a anunțat că ruşii ar fi pierdut nouă avioane de luptă și aproximativ 160 de piloţi ruşi ar fi fost ucişi sau răniţi în urma acestui atac. La 16 august, o altă explozie s-a produs la un depozit militar situat în apropiere de Djankoi, în nordul Crimeii.
Aceste atacuri ar fi forţat Flota Rusiei din Marea Neagră să adopte o postură defensivă şi au afectat capacitatea Rusiei de a lansa cu succes un asalt amfibiu asupra Odesei, oraş-port situat pe coasta ucraineană a Mării Negre.
Impactul psihologic puternic asupra regimului lui Putin intervine însă în timp ce războiul a intrat într-o fază apropiată de o stagnare operaţională, forţele terestre ale niciuneia dintre cele două părţi neavând suficientă putere concentrată de luptă pentru a lansa acţiuni ofensive eficiente.
În acelaşi timp, şeful serviciului britanic de informaţii GCHQ (Government Communications Headquarters) susține că Moscova nu a reuşit încă să câştige teren în războiul informaţional împotriva Ucrainei.
"Până acum, preşedintele Putin a pierdut complet războiul informaţional în Ucraina şi în Occident. La fel ca în cazul invaziei sale terestre, planurile iniţiale online ale Rusiei par să nu-şi fi atins obiectivele", a afirmat Sir Jeremy Fleming într-un editorial în The Economist.
De asemenea, în ultima perioadă, Rusia se confruntă cu o penurie din ce în ce mai acută de stocuri, chiar şi de muniţii de bază, precum şi de oameni, în timp ce se străduieşte să-şi reconstituie forţele, au mai precizat oficialii occidentali.