MENIU

Putin, despre război nuclear. Biden cere Rusiei și Chinei un nou TNP. Șeful ONU, nou avertisment apocaliptic

Vladimir Putin

Omenirea este la o neînțelegere distanță de distrugerea nucleară a planetei - este mesajul șefului ONU, Antonio Guterres, după ce liderul de la Kremlin a făcut o amenințare fără precedent. Vladimir Putin a transmis Occidentului că nimeni nu poate câștiga un război nuclear și tocmai de aceea nu trebuie provocat. În acest context, Joe Biden a cerut imediat Rusiei, dar și Chinei, să negocieze rapid un nou cadru pentru controlul arsenalului nuclear. 

De la începutul invaziei în Ucraina, Putin a cerut încă din primele zile Forțelor Nucleare ale Rusiei să treacă în stare de alertă, după ce Occidentul a anunțat sancțiuni dure împotriva Moscovei. De atunci și până acum, rușii au tot recurs la amenințări. Cea mai recentă referire la războiul nuclear a făcut-o Putin într-o scrisoare transmisă către Organizația Națiunilor Unite.

„Plecăm de la faptul că nu pot exista câştigători într-un război nuclear şi că acesta nu trebuie niciodată dezlănţuit. Suntem pentru securitate egală şi indivizibilă pentru toţi membrii comunităţii mondiale”, a transmis liderul de la Kremlin.

Imediat, într-o declarație comună, Statele Unite, Franța și Marea Britanie au cerut Rusiei să pună capăt retoricii sale nucleare pe care o numește „provocatoare”.

Joe Biden a lansat un nou apel către Rusia și China să reia negocieri pentru controlul armelor nucleare, mai ales că Rusia este implicată într-un război de lungă durată unde a ignorat de mai multe ori legile internaționale.

Biden anunță că este pregătit să negocieze rapid înlocuirea tratatului „New START”, acord ce plafonează forțele nucleare intercontinentale ale Rusiei și Statelor Unite. Tratatul expiră în 2026, după ce a fost prelungit în grabă în 2021 cu încă 5 ani.

Atât Rusia, cât și China sunt vizate de Statele Unite să înceapă de îndată negocieri pentru împiedicarea răspândirii tehnologiei de arme nucleare în baza Tratatului de Neproliferare Nucleară.

Ministerul rus al Apărării a rămas surprins de propunerea lui Joe Biden și a reacționat ironic.

„Este o declarație serioasă a Casei Albe sau site-ul a fost cumva spart de hackeri? (…) Dacă totuși aceasta este o intenție serioasă, cu cine anume intenționează ei să discute?” a comentat retoric o sursă din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei.

Dialogul între cele două superputeri este aproape inexistent, iar acest lucru naște îngrijorări serioase, spun analiștii. De la pupitrul Consiliului de Securitate, șeful ONU, Antonio Guterres, spune că până acum omenirea a fost norocoasă că nu au escaladat conflictele, însă nimeni nu poate garanta acest lucru.

ANTONIO GUTERRES - secretarul general al Națiunilor Unite: Am fost extraordinar de norocoşi până în prezent. Dar norocul nu este o strategie, niciun scut pentru a împiedica tensiunile geopolitice să degenereze în conflict nuclear. Astăzi, omenirea este doar la o neînţelegere, la o eroare de judecată distanță de distrugerea nucleară”.

Eliminarea armelor nucleare este singura garanţie că ele nu vor fi niciodată utilizate a mai spus șeful ONU. Aproape 13.000 de focoase nucleare sunt stocate în arsenalele celor 9 puteri nucleare. 

Mai multe articole despre:
razboi putin nucleare