MENIU

Putin, declarație sfidătoare despre refacerea Imperiului Rus, după mutarea din Ucraina - VIDEO

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse

Președintele Vladimir Putin susține că nu intenționează să restabilească imperiul țarist pentru Rusia. Declarația a fost făcută marți, la doar o zi după ce a desconsiderat suveranitatea Ucrainei când a decis recunoașterea independenței regiunilor separatiste și a ordonat trimiterea trupelor ruse în estul țării.

„Am prezis că vor fi speculații că Rusia ar intenționa să-și restabilească granițele în limitele fostului imperiu (țarist - n.red.)”, a declarat, râzând, Vladimir Putin la o întâlnire cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, la Kremlin, scrie presa rusă.

Putin a adăugat și că „acest lucru nu corespunde absolut deloc realității”, în cadrul declarației făcute cu ocazia întrevederii președintelui azer, aflat în vizită oficială la Moscova.

Liderul de la Kremlin a repetat aproape aceleași declarații făcute luni seară, despre efectele strategice ale fostei URSS.

Putin a repetat , marți, că Moscova „a recunoscut noile realități geopolitice” după căderea Uniunii Sovietice și lucrează cu „toate țările independente din spațiul post-sovietic”.

Președintele rus a menționat însă că Ucraina este o excepție în acest caz, pentru că „este folosită de țări terțe pentru a crea amenințări la adresa Rusiei”, notează The Moscow Times.

„Din păcate, după lovitura de stat din Ucraina, nu vedem un asemenea nivel și calitate a interacțiunii cu Ucraina. A dispărut", a spus Putin, referindu-se la revoluția pro-Occident din Ucraina începută la sfârșitul lui 2013, când fostul președinte a suspendat negocierile pentru aderarea țării în UE. Iar ceea ce a urmat a deschis de fapt calea lui Putin: a anexat peninsula Crimeea din Ucraina, câteva luni mai târziu, în martie 2014.

Aproape același scenariu a fost aplicat de Putin și înainte, în cazul celorlalte zone de influență a Rusiei, pe care le păstrează instabile. Prin „autoproclamatele respublici independente” Donețk și Lugansk din Ucraina, Putin poate impune prezența militară a Rusiei în această regiune din Donbas, din estul Ucrainei.

În 2008, Rusia a sprijinit, de asemenea, două regiuni separatiste georgiene - Abhaza și Oseția de Sud, iar în 1992 a parafat susținerea regiunii separatiste Transnistria din Republica Moldova.

Putin a recunoscut independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk din estul Ucrainei – în ciuda avertismentelor din partea Occidentului. Decizia a anunțat-o după un discurs de o oră, urmărit de aproape toată planeta, difuzat in direct de agenții de presă, mass-media, canalele de televiziune, la o oră de maximă audiență.