MENIU

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. MAI: 218 sesizări înregistrate, privind infracțiuni electorale

Rezultate alegeri prezidențiale 2014. Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a declarat că ”în cele zece ore de la deschiderea secțiilor de votare, în întreaga țară, au fost înregistrate 218 de sesizări privind posibile contravenții sau infracțiuni electorale. Dintre acestea, ”cele mai multe aspecte sesizate au vizat continuarea propagandei electorale, posibile situații de turism electoral sau de corupere a alegătorului”.

Rezultate alegeri prezidențiale 2014. ”Angajații Ministerului Afacerilor Internelor au verificat toate sesizările pentru a stabili cu certitudine existența sau nu a aspectelor semnalate. Până în prezent, 90 dintre sesizări nu s-au confirmat. Până la acest moment, au fost sesizate 45 de situații de posibile infracțiuni, toate sunt în curs de verificare, iar acolo unde se constată existența unor indicii de încălcare a legii, se vor face investigații. S-au aplicat măsuri sancționatorii pentru 32 de contravenții, respectiv nouă avertismente scrise și amenzi în valoare de 14 mii 100 lei”, a spus Monica Dajbog.

-”Polițiștii bucureșteni efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de împiedicare a exercitării drepturilor electorale, față de președintele unei secții de votare din sectorul doi. Acesta nu i-a permis unui alegător să voteze, care avea domiciliul în Târgoviște, iar reședința în sectorul 1 al Capitalei, îndrumându-l către secția de votare de la adresa de reședință”.

-”Polițiștii din Timiș au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt, pe numele unui student care, după ce și-a exercitat dreptul de vot, a luat de pe masa comisiei un buletin de vot neștampilat și a părăsit secția de votare. Tânărul a fost oprit de către forțele de ordine, iar buletinul de vot a fost recuperat”.

-”În județul Neamț, polițiștii au întocmit dosar penal într-un caz de completare în fals a unor cereri pentru urna specială”.

-”Polițiștii din Giurgiu efectuează cercetări după ce o persoană a reclamat faptul că a fost agresată de un cetățean, în momentul în care ar fi vrut să sesizeze o încălcare a legislației electorale”.

-”Un bărbat din comuna Miclești, județul Vaslui, a provocat scandal într-o secție de votare, din localitate, motiv pentru care a fost sancționat contravențional de jandarmi cu amendă de 300 de lei”.

-"În județul Dolj, o femeie a fost sancționată contravențional cu o mie 500 de lei, pentru că a sfătuit un bărbat de 76 de ani cu ce candidat să voteze”.

 

Rezultate alegeri prezidențiale 2014. ”Referitor la sesizările privind posibilele cazuri de turism electoral, poliția verifică fiecare situație în parte, pentru a stabili dacă aspectele semnalate se confirmă sau nu. Poliția Română a organizat astăzi 513 filtre în întreaga țară pentru a verifica legalitatea transportului public de persoane. Până la această oră, din numărul total de persoane aflate în centrele de reținere și arest preventiv, ale Poliției Române, 1009 persoane au votat”, a mai afirmat Monica Dajbog.