Puritatea berii germane, pusă la îndoială: Un erbicid a fost detectat în 14 mărci importante de bere
Un studiu efectuat de o organizaţie neguvernamentală de mediu, publicat joi, susţine că a depistat în 14 dintre cele mai populare mărci de bere din Germania urme ale unui erbicid, glifosat, suspectat că ar fi cancerigen.
Realizată de Institutul pentru Mediul Înconjurător din Munchen, cercetarea afirmă că a găsit glifosat în concentraţii cuprinse între 0,46 şi 29,74 micrograme la litru, cantitatea cea mai mare depăşind de 300 de ori limita maximă - de 0,1 micrograme la litru - stabilită pentru apă potabilă (pentru bere neexistând valori maxime), transmite ziare.com, care citează EFE şi Reuters.
Cele două agenţii de presă menţionează că această informaţie ar putea fi o lovitură puternică pentru prestigiul mondial al berii germane.
Ministrul german al Agriculturii, Christian Schmidt, a reacţionat imediat şi a dat asigurări că, pentru a se ajunge la o cantitate periculoasă pentru sănătate, o persoană "ar trebui să bea o mie de litri de bere pe zi". "Până acum nu am văzut pe nimeni în Bavaria să bea o mie de litri de bere. Şi dacă îi bea, moare nu din cauza pesticidelor, ci din alte cauze", a mai spus el.
La rândul sau, Institutul Federal pentru Evaluarea Riscurilor (BfR) a declarat că situaţia nu prezintă un pericol pentru consumatori.
ONG-ul aflat la originea studiului a subliniat că nu trebuie pus accentul pe concentratiile de erbicid, ci pe faptul că o asemenea substanţă, despre care se crede că ar putea fi cancerigenă, se găseşte în paharele cetăţenilor, iar membrii organizaţiei au cerut producătorilor să explice "cum a fost posibil că glifosatul să ajungă în bere".
Acest studiu este "absurd" şi "lipsit de credibilitate", conform unui comunicat al Federaţiei Berarilor din Germania, organizaţie care aminteşte că are un bun sistem de control al calităţii şi că legea germană în domeniu este exigenţă.
Asociaţia Agricultorilor din Germania (DBV) a menţionat şi ea că această ţară are "cea mai strictă lege din lume" în privinţa folosirii erbicidelor. În opinia acestei entităţi, glifosatul găsit în bere ar putea proveni din orzul importat (din care se obţine maltul), excluzând posibilitatea că substanţă respectivă să fi fost prezenţa în alte materii prime utilizate la fabricarea berii. Această presupunere ar afecta în principal Franţa, Danemarca şi Regatul Unit, scrie EFE.
Glifosatul este un erbicid foarte răspândit pe întreagă planetă, mai ales după ce a început să fie comercializat de firma Monsanto, în anii '70, precizează Reuters, adăugând că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a estimat că această substanţă este probabil cancerigenă pentru oameni. Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară a fost de altă părere, iar în prezent, Uniunea Europeană analizează dacă să reînnoiască aprobarea pentru utilizarea glifosatului.
Sursa: bzi.ro