MENIU

Pungile subţiri de plastic ar putea fi interzise

Pungile de plastic subţiri ar putea fi interzise! Asta prevede un proiect de lege aflat în dezbatere publică la Ministerul Mediului. Fiecare dintre noi folseşte în medie o pungă subţire la trei zile. Problema este că acestea NU pot fi reciclate şi ajung la gunoi, fiind foarte periculoase pentru mediu. În România a mai fost introdusă, în 2009, o taxă pentru pungile de plastic care nu sunt biodegradabile. Cert este, însă, că măsura nu a redus consumul aşa cum s-a întâmplat în alte state din Uniunea Europeană. 

Proiectul de lege prevede ca pungile subţiri cu mânere să fie înlocuite cu pungi de plastic reutilizabile.

"Pentru că avem infringement pe această situaţie, pe folosirea pungilor cu o densitate mică, există în dezbatere publică pe site-ul ministerului acest proiect de lege. Va trebui să renunţăm la ele şi să lansăm pe piaţă pungi de plastic cu o densitate mai mare care pot fi şi reciclate, deci pot să se întoarcă la producători", a afirmat Graţiela Gavrilescu, ministru Mediului.

Pungile de plastic subţiri sunt cele mai ieftine, aşa că nu e de mirare că românii le preferă. Însă acestea NU sunt rezistente şi sunt aruncate la scurt timp după utilizare.

În vreme ce autorităţile sunt preocupate să vină cu noi şi noi soluţii, România rămâne codaşa Europei la capitolul reciclare. Ţara noastră are de rezolvat, în momentul de faţă, 10 proceduri de infringement pe domeniul mediului, majoritatea pe deşeuri.

De asemenea, România riscă să fie amendată de Comisia Europeană, cu peste 100 de mii de euro pe zi, dacă până în 2020, NU atinge o rată de 50% la recilarea deşeurilor municipale.

Proiectul prin care se interzic pungile de plastic funcţionează încă de anul trecut în Franţa şi Italia. În România, cel mai probabil, dacă va fi adoptat, ar putea intra în vigoare de anul viitor.

 
Mai multe articole despre:
pungi de plastic pungi de plastic interzise