Judecătorii britanici au RESPINS cererea privind extrădarea lui Puiu Popoviciu. Dorin Iacob: "Este o PALMĂ GREA dată justiției din România"
Omul de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat la 7 ani de închisoare, în dosarul Ferma Băneasa, nu va fi extradat în România. Decizia este definitivă, relatează Realitatea PLUS. Omul de afaceri a transmis și o reacție, afirmând că este fericit pentru că cea mai conservatoare Justiție din lume i-a dat dreptate. Este o palmă grea dată justiției din România, atrage atenția Dorin Iacob, în condițiile în care președintele completului a decis extrădarea în cazul omului de afaceri Alexander Adamescu. "Acest fapt denotă imparțialitatea Justiției din Anglia la cel mai înalt nivel", subliniază Dorin Iacob.
Judecătorii britanici au decis să respingă solicitarea Statului român privind extrădarea omului de afaceri.
În motivarea deciziei, aceștia susțin că afaceristul nu a beneficiat de un proces echitabil în România.
"Înalta Curte de Justiție din Marea Britanie a respins cererea României de extrădare. Este o palmă grea dată justiției din România. Președintele completului, Lord Holroyde, este cel care a decis, în cazul omului de afaceri Alexander Adamescu, că este posibilă extrădarea. Acest fapt denotă imparțialitatea Justiției din Anglia la cel mai înalt nivel", a declarat, pentru realitatea.net, Dorin Iacob.
Puiu Popoviciu a fost condamnat în anul 2017, în mod definitiv, la 7 ani închisoare cu executare în dosarul Ferma Băneasa, în care este acuzat de complicitate la abuz în serviciu și dare de mită. Acesta a fugit din ţară înainte să poată fi încarcerat. A fost reţinut abia în august 2017, de London Motropolitan Police, însă a fost eliberat după plata unei cauţiuni de 200.000 de lire.
Dosarul a fost judecat 4 ani și jumătate.
Reamintim că, pe 17 decembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat verdictul în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa: omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la şapte ani de închisoare, israelienii Benyamin Steinmetz şi Tal Silberstein au primit câte cinci ani de închisoare, iar Prinţul Paul – trei ani şi patru luni, iar avocatul Robert Mihăiţă Roşu - cinci ani. De asemenea, jurnalistul Dan Andronic a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. ICCJ i-a obligat pe cei condamnaţi la plata mai multor sume de bani, iar terenurile revin statului român. În prima instanță, Truică primise 4 ani cu executare, Paul al României - 3 ani cu suspendare, iar Dan Andronic şi oamenii de afaceri israelieni fuseseră achitaţi.
"Prințul" Paul al României, Nela Ignatenko (fosta Păvăloiu) și oamenii de afaceri Tal Silberstein și Benyamin Steinmetz au fost dați în urmărire, ei nefiind găsiți pentru a fi duși în penitenciar ca să își execute pedepsele.
Pedepsele pronunțate de ICCJ:
- Remus Truică - 7 ani de închisoare
- Paul Philippe al României - 3 ani și 4 luni de închisosare
- Nela Ignatenko (fostă Păvăloiu) - 5 ani de închisoare
- Dan Andronic - 3 ani de închisoare cu suspendare și muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile la Centrul de Asistenţă Integrată Bucureşti sau la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3.
- Robert Mihăiță Roșu (avocat) - 5 ani de închisoare
- Omul de afaceri isrealien Tal Silberstein - 5 ani de închisoare
- Omul de afaceri isrealien Benyamin Steinmetz - 5 ani de închisoare
- Apostol Muşat (fost primar al comunei Snagov) - 4 ani de închisoare cu executare
- Marius Andrei Marcovici - 3 ani de închisoare cu suspendare
- Lucian Claudiu Mateescu - 3 ani de închisoare cu suspendare
- Gheorghiță Dragomira - 4 ani de închisoare cu suspendare
- Corina Teodora Dicu - 4 ani de închisoare cu suspendare
- Ioan Stoian - 4 ani de închisoare cu suspendare
- Niculae Dima - 4 ani de închisoare cu executare
- Nicolae Jecu (fost prefect de Ilfov) - 4 ani de închisoare cu executare
- Caterina Popa - 4 ani de închisoare cu executare
- Gheorghe Olteanu - 4 ani de închisoare cu executare
- Valentin Delcea - 4 ani de închisoare cu executare