MENIU

Publicația The Guardian a realizat un reportaj despre titlurile academice ale Elenei Ceaușescu

Elena Ceaușescu FOTO: Arhiva

In prezent, lucrările științifice publicate sub numele Elena Ceaușescu în jurnalele academice internaționale pot în continuare să fie citate de oamenii de știință, scrie The Guardian intr-un articol amplu despre familia Ceausescu. Dar doi cercetători români luptă însă ca acestea să fie retrase, fiind obiectul unui fals de proporții.

Acestia declara ca Elena Ceaușescu avea doar câteva clase primare, iar titlurile i-au fost acordate fără niciun merit, sub presiunea regimului dictatorial din aceea vreme.

Peste 20 de lucrări științifice și cărți au fost asumate în mod fraudulos de către Elena Ceaușescu și acestea există încă în jurnalele academice. 

Cercetătorii români cer ca acestea să fie retrase având în vedere că soția dictatorului își obținuse titlurile în urma unui fals de proporții, scrie The Guardian. 

Oamenii de știință spun că principala problemă este că mulți alți cercetători pot în continuare să acceseze și să citeze din lucrările scrise sub numele ei, când acestea aveau de fapt alți autori, iar Elena Ceaușescu în realitate abia putea să recunoască formule chimice de bază. 

Aceștia cer ca titlurile onorifice, premiile și doctoratul Elenei Ceaușescu să fie revocate și instituțiile care i-au recunoscut munca, printre care Societatea Regală de Chimie din Marea Britanie și Politehnica Central London, astăzi Universitatea Westminster, să admită public că valoarea sa academică era de fapt nulă. 

Doctoratul Elenei Ceaușescu obținut în România nu a fost niciodată retras. 

Numele Elena Ceaușescu rămâne însă pe site-ul ICECHIM ca fost manager. „Perioada 1970-1980, în care Elena Ceaușescu a deținut poziția de director nu poate fi ștearsă din istoria instituției,  a declarat și Mihaela Doni, actuala directoare a ICECHIM pentru publicația britanică. 

 

Mai multe articole despre:
ceausescu jurnale lucrări științifice doctorat