MENIU

Psiholog Miruna Stănculescu: Telefonul fără fir – Cum se transmite stresul de la părinte la copil

Poate că sperați că e de ajuns să vă ascundeți stresul de toate zilele de cel mic pentru ca acesta să nu fie afectat. Ei bine, îmi pare rău să vă dezamăgesc. Singura modalitate prin care devine posibil să nu transmitem stresul copilului este să nu fim noi stresați.

Altfel spus devine important ca părintele să știe cum să gestioneze stresul eficient în așa fel încât să nu-l transmită mai departe.

Principul care se aplică și la instrucțiunile din avion unde ți se cere să îți pui masca de oxigen mai întâi ție și apoi copilului, tocmai pentru că dacă te gestionezi eficient pe tine ca adult, îl poți ajuta mai eficient și pe cel ce depinde tine.
Trăim într-o lume în care afirmația „sunt stresat” a devenit un mod de viață.

Uităm deseori că suntem în controlul vieții noastre și că, de cele mai multe ori, ne putem schimba opțiunile, putem face alte alegeri. Calitatea de stresor o acordăm noi, posesorii vieții noastre.


Să începem însă cu afirmația „stresul se transmite”.

Nu e doar afirmație de psiholog care se bagă în seamă. Există studii serioase care demonstrează că stresul mamei pe timpul gravidității poate influența negativ dezvoltarea copilului, adică ne arată că incidența la diverse afecțiuni crește semnificativ statistic.

Cum se transmite intrauterin? Prin intermediul unui hormon al stresului, cortizolul. Acesta trece de la mama stresată prin placentă și transmite informația copilului. Cortizolul echivalează cu „atenție pericol” și astfel mesajul pentru copilul pe cale să se nască este că „lumea este periculoasă”.

La începuturile rasei umane, mecanismul avea cu siguranță rol de supraviețuire. Între timp, pericolul de moarte a devenit o rarirate dar, pe de altă parte, și noi am învățat să acordăm cu o mai mare ușurință statutul de stresor.


Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.