MENIU

Dragnea şi Tăriceanu îl susţin "fără niciun fel de rezerve" pe Tudorel Toader

Liderii PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, şi-au reafirmat sprijinul pentru ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în contextul dezbaterilor publice pe tema propunerilor de modificare a legilor justiţiei.

"Îl susţin fără niciun fel de rezerve pe Tudorel Toader. Chiar dacă unele din prevederi pot fi puţin îmbunătăţite, pe fond ceea ce s-a văzut este susţinut de noi. Am văzut că este susţinut şi de structuri asociative ale judecătorilor. Aşteptăm să vină proiectul în Parlament şi în această sesiune să facem aceste modificări", a declarat Liviu Dragnea, la Mamaia, după şedinţa conducerii ALDE la care a fost invitat.

Dragnea a combătut ideea că prin mutarea Inspecţiei Judiciare în subordinea ministrului Justiţiei se doreşte politizarea instituţiei.

"Mi se pare o mare minciună şi îţi trebuie un mare tupeu să faci asemenea afirmaţii. Am auzit explicaţii că dacă CSM ar numi procurorii şefi ar fi politizare. E culmea tupeului. Inspecţia Judiciară trebuie să fie o instituţie autonomă", a explicat Dragnea.

La rândul său, Tăriceanu a combătut criticile asupra proiectului propus de Tudorel Toader, deşi a afirmat că îşi va prezenta propria opinie în momentul în care documentul ajunge în parlament.

"Nu o să mă exprim acum, dar ce pot să spun: Am văzut o serie de comentarii. Unele mai pătimaşe ca altele, mai politice. În schimb, am văzut o serie de observaţii, o analiză făcută de UNJR, pe puncte. Putem să discutăm. Cred că aşa trebuie dusă o dezbatere, care în final să aducă restabilirea democraţiei, a normelor fundamentate ale statului de drept, care înseamnă independenţa justiţiei, respectarea votului şi renunţarea la acest sistem paralel care reacţioneaza violent de teama că îşi va pierde influenţa. Numirile în acest moment sunt politizate şi vrem să le scoatem de sub factorul politic. Trebuie să respectăm principiul independenţei şi separaţiei puterilor în stat. Puterea legiuitoare este parlamentul, justiţia aplică legile. Nu poate face justiţia legile. Nu înseamnă că nu ţinem cont de discuţii şi sugestii, dar parlamentul este structura care legiferează", a declarat liderul ALDE.

Dragnea: O să avem un sistem integrat de comunicare PSD - ALDE - Guvern - Parlament

Liderii coaliției de guvernare PSD - ALDE au convenit sâmbătă, la Mamaia, constituirea unui sistem integrat de comunicare PSD - ALDE - Guvern - Parlament, a anunțat liderul PSD, Liviu Dragnea, președinte al Camerei Deputaților.

"Sunt probleme în primul rând de comunicare între Guvern și partide, între partide și Guvern și în cadrul grupurilor parlamentare și între membrii comisiilor de specialitate din Parlament. Am convenit astăzi — este o decizie importantă — să avem un sistem integrat și compact de comunicare PSD — ALDE — Guvern — Parlament în așa fel încât măsurile legislative, guvernamentale care se iau să poată să fie comunicate în timp real sau poate de la stadiul de intenție, și noi să le putem comunica în mod coerent și noi și colegii care au apariții publice", a precizat Dragnea, care a participat la o ședință a conducerii ALDE.

Potrivit acestuia, există de asemenea este o discuție care trebuie să fie încheiată săptămâna viitoare referitoare la responsabilitățile care vor trebui alocate secretarilor de stat, și a dat asigurări că relația sa cu liderul ALDE este una foarte solidă.

"Vom avea analize serioase asupra responsabilităților care au fost alocate fiecărui secretar de stat. Va fi o discuție cinstită și așezată funcție de dorințele și capacitățile fiecăruia, o discuție pe care o vom avea cu miniștrii. De asemenea dacă vor apărea probleme la nivel local, deocamdată nu sunt. Am stabilit un sistem de comunicare și de intervenție în așa fel încât aceste probleme să se regleze pe fond. Nu există tensiuni în coaliție. (...) Relația dintre mine și Călin Popescu-Tăriceanu este una foarte solidă, foarte sinceră și foarte puternică și pe această relație se bazează și relațiile din coaliție și susținerea majorității parlamentului", a mai spus liderul PSD.

Nemulţumirile ALDE

Liderul PSD Liviu Dragnea şi preşedintele CN al PSD, Mihai Fifor, au venit, sâmbătă, la şedinţa Delegaţiei Permanente a ALDE, care se desfăşoară la Mamaia, discuţiile vizând nemulţumirile ALDE legate de comunicarea în cadrul coaliţiei şi de nerespectarea algoritmului de împărţire a funcţiilor.

Structurile de conducere şi parlamentarii PSD şi ALDE se reunesc, în week-end, la Mamaia, pentru a stabili priorităţile legislative ale sesiunii parlamenrtare de toamnă, la reuniune fiind chemaţi membrii Guvernului, care vor prezenta actele normative pe care intenţionează să le adopte.

Solicitat să comenteze nemulţumirile publice exprimate de Norica Nicolai şi Teodor Meleşcanu, referitoare la relaţia din Guvern, unde secretarii de stat ALDE nu ar fi lăsaţi să „iasă în faţă”, Dragnea a răspuns: „S-ar putea să fie posibil. O să discut acum cu ei”.

„S-ar putea ca nemulţumirile lor să fie reale. Discutăm în week-end, şi la noi (la PSD, n.r.) despre îmbunătăţirea comunicării între Parlament, partide, Guvern, să fie mai mare coerenţă. În ceea ce priveşte rolul secretarilor de stat, trebuie o abordare corectă din partea miniştrilor - şi miniştrii ALDE faţă de secretarii de stat PSD, şi miniştri PSD faţă de secretarii de stat ALDE”, a adăugat Dragnea.

El a menţionat că, dacă există astfel de cazuri concrete, acestea vor fi analizate şi „reglate”.

Întrebat despre o altă nemulţumire a ALDE, legată de nerespectarea algoritmului de împărţire a funcţiilor în administraţia locală şi deconcentrate, Dragnea a răspuns: „Nu ştiu, să discutăm concret”.

Astfel, în cursul zilei de sâmbătă, va avea loc o reuniune a CExN al PSD, dar şi o reuniune a structurii similare a ALDE, respectiv Biroul Politic Executiv, la care va participa şi liderul social-democrat Liviu Dragnea. După amiază, vor fi convocaţi în şedinţă şi parlamentarii PSD, în cadrul grupurilor parlamentare.

Duminică este programată o nouă reuniune a CExN a PSD, la care vor fi chemaţi şi miniştrii.

"Va fi o toamnă cu activitate bogată legislativă, cu legi importate dezbătute şi aprobate în Parlament – Legea parteneriatului public-privat, Legea prevenţiei, legea prin care se înfiinţează Fondul Severan de Dezvoltare şi Investiţii, legile justiţiei şi alte legi la care se lucrează în cadrul coaliţiei şi a Guvernului – Legea pensiilor, care este o lege extrem de importantă. Vom discuta în week-end şi alte priorităţi legislative", anunţat, vineri, liderul PSD Liviu Dragnea, potrivit mediafax.ro.

Mai multe articole despre:
PSD reuniune Mamaia ALDE