MENIU

PSD, sesizare la CCR de Sfântul Ștefan. Ciolacu: „Orban, singurul premier care nu dezbate bugetul în Parlament””

Ludovic Orban și Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională în legătură cu a treia rectificare bugetară efectuată de Guvern. Liderul interimar al PSD a precizat că este posibil să fie trimisă obiecția de neconstituționalitate pe 27 decembrie, de Sfântul Ștefan.


„Vom face sesizarea (la CCR – n.r.) rectificarea a treia ilegală făcută de Guvern. Cât de repede. În două zile e gata. Cred că 27 decembrie, de Sfântul Ștefan o să o trimitem”, a declarat Marcel Ciolacu, la finalul CEx al PSD de luni de la Parlament.

Marcel Ciolacu a anunțat că, alături de președintele Senatului Teodor Meleșcanu, va sesiza Curtea Constituțională cu un conflict între Guvern și Parlament din cauza asumării răspunderii de către Executiv a legii bugetului de stat pentru anul viitor.

„Deciziile politice. Bugetul de stat, deoarece a venit prin asumarea răspunderii de către Guvern, va fi atacat azi (luni – n.r.) de mine și de către președintele Senatului ca și conflict constituțional la CCR. Au fost prezenți și parlamentari. S-au interesat. Nu există un precedent în Europa ca un Guvern să vină cu un buget fără dezbateri în Parlament. De la Ceaușescu încoace, de 30 de ani nu a mai fost așa ceva. Vom stopa ca altcineva în viitor să facă acest lucru. Domnul Orban va intra în istorie ca singurul premier care și-a permis acest lucru, nu numai din România, ci dintr-o Europă democratică”, a afirmat Marcel Ciolacu, la finalul CEx al PSD de luni.

Marcel Ciolacu va cere judecătorilor constituționali să spună dacă Guvernul, puterea executivă, interferează sau nu în atribuțiile Parlamentului, puterea legislativă, în ceea ce privește modalitatea de adoptare a bugetului.

Sesizarea lui Ciolacu nu va împiedica intrarea în vigoare a bugetului pe 2020.

Acțiunea președintelui Camerei se bazează pe articolul 138 din Constituție pe prevederile referitoare la buget din Regulamentul ședințelor comune al Camerei Deputaților și Senatului.

Ce prevede Constituția: 

Art. 138, alin (2): Guvernul elaborează anual proiectul bugetului de stat şi pe cel al asigurărilor sociale de stat, pe care le supune, separat, aprobării Parlamentului.

 

A doua sesizare la CCR - proiectul de lege care modifică OUG 114

Președintele Camerei Deputaților a adăugat că va sesiza la CCR pe 30 decembrie și proiectul de lege care modifică OUG 114, pe care și-a asumat Guvernul răspunderea.

„În cursul zilei de 30 voi depune sesizare privind OUG 114. Cu alte cuvinte efectele OUG vor fi suspendate până CCR va da o decizie. Nu excludem varianta de moțiune în trei zile, în cazul în care și alte formațiuni politice vor dori să se alăture demersului nostru”, a conchis Ciolacu.

El a adăugat că în data de 30 decembrie va depune sesizare pe OUG 114.

„Efectele ordonanţei vor fi suspendate până ce CCR va da o decizie”, a spus Ciolacu.

Ciolacu a declarat că social-democraţii nu exclud depunerea unei moţiuni de cenzură, în cazul în care şi alte formaţiuni se vor alătura acestui demers.

„S-au discutat toate variantele. Nu excludem varianta de moţiune în trei zile, în cazul în care şi alte formaţiuni politice vor dori să se alăture demersului nostru”, a arătat el într-o declaraţie de presă susţinută la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD.

 

Guvernul a analizat, în ședința de luni, amendamentele depuse de partidele politice la proiectele de lege pentru care Executivul a hotârât să îşi angajeze răspunderea în faţa Parlamentului, respectiv pe bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale și modificările la OUG 114.

 Guvernul Orban își asumă răspunderea luni, în ședința comună a celor două Camere reunite care a început de la ora 16:00,  în vederea adoptării proiectului de buget pentru 2020.