MENIU

Ofensiva anti-UE. PSD vrea atacarea MCV la Curtea Europeană de Justiție. Tăriceanu nu se grăbește

Social democrații iau în calcul să atace Mecanismul de Cooperare și Verificare la Curtea de Justiție a UE, anunță surse citate de Realitatea TV. Marți, liderii alianței PSD-ALDE au lansat o serie de atacuri fără precedent la adresa Comisiei Europene și a grupurilor politice din Parlamentul European, după avertismentele primite de Românie de la cele două instituții. 

PSD și-ar dori să conteste raportul MCV, dar și Mecanismul de Cooperare și Verificare în integralitatea sa la Curtea Europeană de Justiție, spun surse citate de Realitatea TV. Demersul ar trebui să fie inițiat de guvern, mai exact de către ministrul de Justiție, spun sursele.

Deputatul PSD Nicuşor Halici, preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, a confirmat acest scenariu.

„Dreptate sperăm să obţinem, dreptate pentru români! Din păcate, ce se întâmplă azi în România e un regres pentru România. Europa are dublu standard. Ne simţim neîndreptăţiţi de prevederile din MCV. Ce spun? Că spun că s-au derulat foarte repede dezbaterile pe MCV. Opt luni e puţin? De ce nu spun că una din condiţiile acestui raport e revocarea procurorilor DNA. Au secţii DNA în Europa? Raportul MCV spune că încălcăm drepturile fundamentale ale cetăţenilor. Nu, vrem doar să apărăm drepturile fundamentale”, a explicat Nicuşor Halici, potrivit Adevărul.

Călin Popescu-Tăriceanu a explicat că raportul publicat de Comisia UE în cadrul mecanismului de Cooperare și Verificare nu poate fi atacat, deoarece nu este un act juridic. „Să ne lămurim puțin. Raportul MCV nu este un act juridic, atenție! El conține niște recomandări. Deci, el nu poate fi atacat sau contestat în justiție. Ceea ce vă pot spune este că Mecanismul de Cooperare și Verificare, care este un instrument juridic, tehnic, el poate fi supus unei analize și eventual contestat. O astfel de decizie nu este luată, nu am discutat”, a spus miercuri Tăriceanu.

Un raport devastator

Decizia vine după raportul devastator de marți, care a criticat dur regresul României la capitolul Justiție și a oferit opt recomandări suplimentare, pentru atingerea obiectivelor de referință stabilite prin amintitul mecanism. 

Raportul Comisiei Europene pe tema justiției din România a constatat că evoluțiile recente au însemnat un regres față de progresele de până acum și au pus sub semnul întrebării evaluarea pozitivă din ianuarie 2017.

Această constatare este valabilă în special în ceea ce privește independența sistemului judiciar, reforma justiției și combaterea corupției la nivel înalt. Prin urmare, raportul conține o serie de recomandări suplimentare care ar trebui puse în aplicare fără întârziere. Important: Bulgaria se descurcă mai bine și ar putea scăpa în curând de monitorizare.

Ce este de fapt MCV?

Atunci când au aderat la UE, la 1 ianuarie 2007, România și Bulgaria mai aveau încă probleme legate de nefinalizarea reformei judiciare, de corupție și, în cazul Bulgariei, de criminalitatea organizată. De aceea, Comisia a instituit mecanismul de cooperare și de verificare (MCV), o măsură tranzitorie prin care să poate ajuta cele două țări să remedieze aceste probleme.

Mecanismul a fost instituit pe baza unei clauze de salvgardare pe care o conține chiar tratatul de aderare pe care România și Bulgaria l-au semnat și ratificat.

În decembrie 2006, Comisia a adoptat o serie de decizii care stabilesc, printre altele, obiectivele de referință pe care ar urma să le atingă cele două țări.

Evaluările Comisiei și rapoartele sale oficiale sunt realizate în urma unei analize și a unei monitorizări. Rapoartele se bazează, de asemenea, pe contactele cu alte state membre, societatea civilă, diferite organizații internaționale, experți independenți și diverse alte surse.

PSD, atac violent la adresa UE

PSD a dat marți semnalul că dorește ruperea de Europa. "Implementarea solicitărilor absurde ale Comisiei Europene din MCV ar bloca întreaga justiție din România", se arată într-un mesaj semnat de deputatul PSD Florin Iordache, transmis în numele comisiei speciale pentru justiție care o conduce în Parlament.

Șeful Comisiei din Parlament care a mutilat legile justiției și codurile penale acuză Comisia Europeană că își depășește prerogativele stabilite prin Tratat și că "dovedește dispreț total față de întreaga ordine de drept și constituțională din România".

Retorica PSD a adus elemente fără precedent în relația cu Uniunea Europeană. Florin Iordache a scris în numele comisiei parlamentare că raportul MCV conține solicitări "aberante" și că raportul MCV e scris de "niste "experți" necunoscuți care dau indicații României".

Oficialul PSD a acuzat Comisia Europeană că nu își dorește ca România să ajungă la "standarde europene" în materie de justiție!

Faptul că într-un raport al Comisiei Europene există "o astfel de recomandare absurdă" cum ar fi renunțarea la legile justiției adoptate de Parlament, "duce la decredibilizarea acestuia", mai spune omul pus de Liviu Dragnea să dea OUG 13 și apoi să mutileze legislația penală.

În timp ce Comisia Europeană a publicat cel mai dur raport privind justiţia din România din ultimii 12 ani, Liviu Dragnea nu a fost deloc impresionat: a declarat că raportul MCV nu este o temă importantă.

Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă au criticat raportul MCV înainte chiar ca acesta să fie adoptat de comisie. Şeful PSD crede că ţara noastră are alte lucruri mai importante de făcut decât să asculte criticile venite de la Bruxelles, în timp ce premierul susţine că ţara noastră nu ar trebui judecată acum după aspectele negative.

Și al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu a declanșat marți un atac la adresa Comisiei Europene, pe care o acuză că a intrat într-o "zonă politică".

Tăriceanu a criticat "abordarea din ultima perioadă" a CE și a spus că e greu de crezut că se poate colabora cu "actuala" Comisie Europeană.