MENIU

Schimbări în Guvern: Un filosof la Apărare, un inginer la Economie. Dragnea: Și noi suntem ingineri

Schimbări în Guvernul Tudose
Mihai Fifor, noul ministr al Apărării
Noul ministru al Apărării, numit azi

PSD a făcut public numele noului ministru al Apărării după ședința lărgită a Biroului Permanent Național al partidului: este vorba despre Mihai Fifor, actualul ministru al Economiei şi apropiat al lui Liviu Dragnea. În același timp, deputatul Gheorghe Şimon, de profesie inginer mecanic, a fost propus ca înlocuitor al lui Fifor la Economiei. Propunerile PSD au fost acceptate rapid de președintele Klaus Iohannis, care, în trecut, l-a respins pe "filosoful" Fifor pentru șefia Transporturilor, pe motiv că nu are pregătirea necesară pentru un domeniu atât de tehnic.

La nici două ore după anunțul făcut de șeful PSD cu privire la nominalizările făcute pentru Apărare și Economie, președintele Iohannis a semnat decretele de învestitură a celor doi și a anunțat ceremonia de investitură pentru ora 15.00.

Liderul social-democrat Liviu Dragnea a precizat, marți la prânz, care sunt argumentele pentru numirile făcute de PSD pentru Apărare și Economie și a spus că l-a informat telefonic pe președintele Klaus Iohannis cu privire la numiri, iar șeful statului "a agreat de principiu" numele propuse.

"Am avut mai multe discuții în ultimele zile cu premierul referitor la nominalizarea de la ministerul Apărării. Este un post important. Decizia comună a fost Mihai Fivor, pentru că este un om responsabil și, în calitate de ministru la Economie, în ultimele luni a mers prin țară și a lucrat împreună cu MAPN pentru industria de apărare...Aseară l-am sunat pe președintele Iohannis, l-am informat care vor fi propunerile noastre și a fost de acord cu acestea. Președintele a spus că trebuie să se închidă repede această situație...", a declarat Liviu Dragnea.

Mihai Fifor este propunerea PSD pentru postul de ministru al Ministru al Apărării, anunţă Realitatea TV. Mihai Fifor renunţă astfel la poziţia de ministru al Economiei, unde este propus ca înlocuitor Gheorghe Şimon.

Mihai Fifor (47 de ani), propunerea PSD pentru functia de ministru al Apărării, a fost numit în luna iunie la șefia Ministerului Economiei. Fifor este senator PSD de Arad, liderul senatorilor PSD si fost șef al comisiei de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009.

Unul dintre apropiații lui Liviu Dragnea, Mihai Fifor este absolvent de filosofie si are un doctorat în antropologie sociala. El a fost refuzat de presedintele Iohannis in 2015, cand premierul de atunci Victor Ponta l-a propus ca ministru al Transporturilor. Mihai Fifor a absolvit in 2009 cursul "Securitate si buna guvernare" la Colegiul National de Aparare, precum si Colegiul National de Afaceri Interne.

În perioada 2001-2005 a condus Centrul județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din județul Dolj, iar apoi, timp de patru ani, a fost manager al Muzeului Olteniei din Craiova. Fifor este licentitat in Filosofie, terminand in 1994 Facultatea de Litere si Istorie a Universitatii Craiova. Fifor mai are un master in literatura romana, iar din 2003 a devenit doctor in antropologie sociala, tot la Universitatea Craiova.

Cine este Gheorghe Șimon, propunerea PSD pentru Ministerul Economiei

Deputatul Gheorghe Şimon a fost propus ministru al Economiei, funcţie ocupată în prezent de Fifor, au declarat pentru Realitatea TV surse PSD

 

Persoana nominalizată pentru funcţia de şef la Apărare urmează să fie prezentată, ulterior, președintelui Klaus Iohannis, a spus duminică, la Țebea, șeful social democraților, Liviu Dragnea.

"Marţi avem un Birou Permanent Naţional lărgit, unde voi propune premierului, din partea partidului, un nume şi ulterior să fie prezentat preşedintelui României", a spus Dragnea.

La bursa zvonurilor legate de posibilul înlocuitor al lui Adrian Țuțuianu cele mai mari șanse le avea fostul membru al Comisiei SIE, Mihai Weber. Alte variante luate în calcul erau preşedintele PSD Caraş-Severin, Ion Mocioalcă, deputatul Georgian Pop şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Gabriel Vlase.

Deputatul social-democrat Mihai Weber a declarat luni că, în acest moment, nu consideră oportun să ocupe funcţia de ministru al Apărării Naţionale, argumentând că este implicat în mai multe proiecte politice, atât în organizaţia PSD Gorj, cât şi în Parlament.

Liderul social-democrat Liviu Dragnea a negat posibilitatea unei crize la Ministerul Apărării Naţionale, precizând că ministrul interimar deţine toate competenţele funcţiei.

"Nu cred şi nu văd ce criză e. La Armată este un ministru interimar, are toate competenţele. Marţi va fi propus un ministru plin, nu poate să fie nicio criză. Nici măcar o criză financiară, pentru că banii sunt suficienţi la Ministerul Apărării; joi-vineri ar trebui să fie pregătiţi să facă plăţi către angajaţi", a arătat Liviu Dragnea.

Mai multe articole despre:
MApN ministrul Apărării ministru MAPN