Prună, despre soluția Guvernului privind interceptările: Vom folosi infrastructura SRI
Ministrul Justiției, Raluca Prună, a explicat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, că soluția Guvernului în cazul deciziei Curții Constituționale a României (CCR), prin care SRI nu mai poate face interceptări, este o Ordonanță de Urgență, care dispune ca organele abilitate în punerea în executare a mandatelor de urmărire penală să folosească infrastructura deja existentă, adică cea a SRI.
Ministrul Justiției a explicat că, în acest moment, în România nu există altă infrastructură pentru realizarea interceptărilor decât cea aflată în cadrul Serviciului Român de Informații. Drept urmare, soluția pe care Guvernul o va adopta vineri seară, dacă primește avizul CSAT, este ca organele abilitate de urmărire penală să folosească această infrastructură.
“Guvernul a lucrat la o Ordonanță de Urgență, în colaborare cu toate parchetele, Ministerul Public, DIICOT și DNA. Într-adevăr, mâine avem CSAT pentru că ne trebuie avizul, iar mâine seara, Guvernul va adopta această OUG. România este în situația în care nu are altă infrastructură, în acest moment, în afara celei de la SRI, iar soluția este folosirea infrastructurii deja existente, dar cu eliminarea oricărei intervenții umane a celor de la SRI și cu implicarea exclusivă a acelor organe de urmărire penală care pot pune în executare aceste măsuri de supraveghere, așa cum a decis Curtea Constituțională a României. Această OUG nu detașează efectiv procurori. Eu sper că, imediat după adoptarea ei, să fim în măsură să avem un corp de poliție judiciară, redus, dar care să fie la dispoziția procurorului și care să reprezinte elementul uman”, a spus Prună.
Referitor la suplimentarea bugetelor parchetelor, oficialul a subliniat că, deocamdată, prin OUG nu este necesar acest lucru. Cu toate acestea, Prună a susținut că este imperativ necesară organizarea unei dezbateri cu societatea civilă pe această temă.
“Deja porcurorii-șefi ai DIICOT și DNA au comunicat că este necesară o majorare a bugetelor, dar nu sunt în măsură să spun cert că se vor majora. Însă, este evident că punerea legislației în acord cu decizia CCR implică anumite costuri. Ceea ce facem prin OUG este ca, la acest moment, să punem în acord legislația cu decizia CCR și să folosim ceea ce avem deja, adică infrastructura SRI. Amploarea este atât de mare încât trebuie să avem o dezbatere în societate, iar societatea să decidă dacă este suficientă infrastructura SRI sau nu”, a declarat ministrul Justiției.
“Cred că OUG, prin faptul că ceea ce propune este utilizarea unei infrastructuri care există, răspunde la această întrebare. Nu cred că va fi posibilă suplimentarea de buget în cursul acestui an. Acum e cert că putem funcționa exact în condițiile de siguranță ale cetățeanului. Eu pot asigura că OUG aduce exact ceea ce este necesar astfel încât activitatea de urmărire penală să nu fie afectată deloc”, a continuat Raluca Prună.
De asemenea, oficialul a informat că SRI este de acord cu soluția pe care o oferă această OUG și a explicat că infrastructura este cunoscută atât de procurori, cât și de judecători.
“Evident că am discutat cu SRI, ei sunt nu numai adiministratori, dar și proprietarii acestei infrastructuri. După ce am discutat cu parchetele, am discutat, evident, și cu ei. SRI este de acord să fie folosită infrastructura existentă în cadrul Serviciului. Infrastructura nu este complet necunoscută celor care fac cercetare penală și nici judecătorilor. În 2011 și 2012, judecători ai ÎCCJ au fost și au văzut ce este această infrastructură. În ceea ce-i privește pe furnizorii de telefonie mobilă, ei au obligația să asigure punerea în executare a acestor mandate. Pentru ei este irelevant cine face cererea de executare a mandatelor. Ceea ce vine pe flux de la furnizori nu se va schimba”, este de părere ministrul.
Referitor la declarația directorului SRI, Eduard Hellvig, în care a arătat că “decizia CCR are un impact cert asupra securității naționale”, Raluca Prună a subliniat că vor exista anumite discuții în privința acestei probleme.
“OUG nu atinge cu absolut nimic cadrul de siguranță națională. Nu face decât să pună în acord ceea ce CCR a decis. O să analizăm declarațiile SRI despre această chestiune. Lupta împotriva terorismului este urgentă pentru că agenda europeană ne-o impune”, a conchis ministrul Justiției.