Prună, despre reducerea pedepsei pentru deținuții care scriu cărți: Aștept sugestii de la Educație
Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, luni, după discuțiile purtate cu senatorii PSD, că așteaptă "sugestii de la reprezentanți ai Ministerului Educației" pentru a putea face o propunere cu privire la modificarea legii care prevede reducerea pedepsei pentru deținuții care scriu cărți. "Toți așteptăm de la Ministerul Educației să ne spună cum se face controlul științificității", a subliniat Prună.
"Am dori să nu mai fac declarații cu privire la acest lucru. Exista un grup de lucru care a făcut niște propuneri. Am extins grupul de lucru și acum cred că este în afara sferei Ministerului Justiției pentru control științificității. Aștept sugestii de la reprezentanți ai Ministerului Educației astfel încât să putem face o propunere cu privire la ce e de făcut în ce privește articolul 96.Toți așteptăm de la Ministerul Educației să ne spună cum se face controlul științificității și în funcție de ce răspunde Ministerul Educației și Universitățile va fi Ministerul Justiției acela care va face o propunere legislativă sau alta. Soluția pe care o vom propune în mare măsură de acest studiu de impact pe care nu îl avem noi la Ministerul Justiției", a declarat Raluca Prună.
Dâncu, despre reducerea pedepselor pentru deținuții care scriu cărți: Nu trebuie scos acest drept
Vineri, vicepremierul Vasile Dîncu declara, la Realitatea TV, că legea care prevede reducerea pedepselor pentru deținuții care scriu cărți are anumite inadvertențe. "Eu cred că dacă e vorba de exercitarea abuzivă a unui drept, asta nu înseamnă că trebuie să scoți dreptul, ci să elimini abuzul care a venit", spunea Dâncu. În viziunea sa, autoritățile au avut o reacție disproporționată în această chestiune.
"Cred că dezbaterea e în altă parte, însă la noi poate s-au accelerat lucrurile pornind de la un abuz legat de exercitarea unui drept uman. Eu cred că dacă e vorba de exercitarea abuzivă a unui drept, asta nu înseamnă că trebuie să scoți dreptul, ci să elimini abuzul care a venit (...) Dacă un om măcar citește o carte în pușcărie e un prim semn că nu ar mai putea să ajungă acolo. Din păcate, legea are niște inadvertențe și cred că ministrul Justiției încearcă, acum, să le corecteze. Inclusiv în ședința de guvern, de săptămâna asta, s-a vorbit despre suspendarea acestei prevederi până în 1 septembrie până se va găsi o formulare în lege care să nu elimine acest drept. Cei mai mulți din colegi au fost pentru a corecta această normă", explica Vasile Dâncu.
Guvernul a decis: beneficiile deţinuţilor care scriu cărţi, suspendate până la 1 septembrie
Reamintim că Executivul a decis, miercuri, să suspende până la 1 septembrie, anul acesta, aplicarea prevederii legale referitoare la reducerea pedepselor pentru deținuții care publică lucrări științifice. Anunțul a fost făcut de Dan Suciu, după şedinţa de Guvern, care a precizat, totodată, că Guvernul a ţinut cont de punctul de vedere emis de CSM.