Protocoalele secrete dintre SRI și justiție, dezamorsate de Curtea de Apel București
Motivarea unei decizii date de Curtea de Apel București dezamorsează principala armă de atac a PSD-ALDE împotriva acțiunilor DNA de combatere a corupției din ultimii ani. Potrivit instanței menționate, protocoalele dintre SRI și Parchetul general nu au capacitatea de a produce, prin ele înșele, efecte juridice, informează Ziare.com.
Protocoalele de colaborare semnate de SRI cu Parchetul General sunt acte care stabilesc proceduri de lucru interne și de cooperare instituțională la nivelul celor două instituții care le-au semnat, motivează Curtea de Apel București decizia luată recent într-un dosar mediatizat.
Este vorba despre cazul în care Mircea Călin Flore și Vadim Don Benyatov, condamnați definitiv în dosarul privatizărilor strategice, au cerut anularea protocolelor semnate în 2005 și 2009 de Parchetul General cu SRI. Curtea de Apel București a respins solicitările celor doi, însă decizia nu este definitivă.
Potrivit Curții de Apel București, aceste protocoale nu sunt acte administrative. "Curtea apreciază că cele două protocoale, încheiate în cadrul activității de colaborare a celor două autorități publice, nu întrunesc toate caracterele juridice ale actului administrativ, așa cum sunt acestea trasate de definiția legală cuprinsă în art 2 alin 1 lit c) din Legea nr 554/2004.
Mai exact, celor două protocoale le lipsește dimensiunea de a da naștere, a modifica sau a stinge raporturi juridice, cu alte cuvinte de a produce, prin ele înșele, efecte juridice (de a naște/modifica/stinge drepturi sau obligații în privința unui subiect de drept/cerc de subiecți), fiind, dimpotrivă, acte ce stabilesc proceduri de lucru interne/de cooperare instituțională la nivelul celor două instituții care le-au semnat, SRI și PICCJ", arată Curtea de Apel București.
Motivarea Curții de Apel București vine într-un moment în care Curtea Constituțională a României trebuie să se pronunțe, pe 16 ianuarie, pe solicitarea președintelui Camerei Deputaților referitoare la existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public, pe de o parte, și Parlament, Înalta Curte de Casație și Justiție și celelalte instanțe judecătorești, pe de altă parte, pe tema protocoalelor de colaborare cu SRI din perioada 2009 și 2016.