MENIU

Glasul Mioriței s-a auzit și în presa internațională. Ce au scris străinii despre protestul oierilor

Presa internațională a scris despre ciobanii români care au luat cu asalt, marți, Palatul Parlamentului, supărați că noi prevederi din Legea Vânătorii le limitează numărul de câini pe care-i pot avea la stână și le interzic să iasă la pășune între decembrie și aprilie, chiar dacă vremea permite acest lucru.

Marți, aproape 3.000 de crescători de animale s-au strâns la Palatul Parlamentului din București pentru a protesta față de această lege. Oierii au forțat cordonul de jandarmi în zona intrării spre Senat și au reușit să pătrundă în curtea Casei Poporului.

”Mii de ciobani din zonele rurale au mers la București ca să protesteze față de o lege care le limitează numprul de câini de pază pe care-i pot acea la stână”, scrie ”The Guardian”, care amintește că legea are ca scop protejarea mediului și că în România se află, la momentul actual, 10 milioane de oi și 1,5 milioane de capre.

Celebra publicație ”Washington Post” a tratat și ea subiectul protestului ciobanilor în ediția online. ”Mii de oieri nervoși, într-o confruntare tensionată cu poliția în fața clădirii Parlamentului”, scriu jurnaliștii americani. Aceștia precizează și că legea le interzice ciobanilor să iasă cu oile la păscut pe timp de iarnă.

”Mulți câini vor fi uciși și asta va pune în pericol oile”, a declarat reprezentantul Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Ovine şi Caprine „Romovis”, Ionică Nechifor, pentru ”The Associated Press”, care relatează și despre protestul oierilor.

Și ABC a scris, pe site, despre manifestația de marți din București. ”Nu putem trăi fără câinii care alungă animelele sălbatice. Ne vrem drepturile înapoi”, a declarat un oier român citat de ABC.