MENIU

Protestele din Belarus iau amploare. Violența forțelor de ordine, contestată la nivel național

Proteste ample în Belarus

Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă și joi seară, în Minsk și alte orașe, în semn de protest față de violența forțelor de ordine. Mișcarea de protest a fost declanșată de realegerea lui Aleksandr Lukaşenko în funcția de președinte, pentru al șaselea mandat. Manifestanții și opoziția acuză fraudarea alegerilor. Situația din Belarus va fi analizată astăzi de miniștrii de externe din UE. 

Peste 1.000 de cercetători din Belarus au semnat o scrisoare ”împotriva violenţei”, iar angajaţi din sistemul medical s-au adunat în faţa unităţilor sanitare în care lucrează. Membri ai Filarmonicii din Minsk au interpretat cântece patriotice în faţa clădirii. Conform informaţiilor publicate de presa locală, proteste au avut loc și în fabrici importante precum BelAZ (camioane), Maz (maşini), Grodno Azot (produse chimice) şi Grodno Zhilstroy (construcţii). În ultimele zile, mai mulţi jurnalişti din presa de stat şi-au anunţat demisia.

Joi seară, autoritățile au anunțat eliberarea a peste 1.000 de manifestanți din cei peste 6.700 arestați în ultimele cinci zile. Persoanele eliberate sunt în mare parte femei. Organizația Amnesty International a informat despre cazuri de manifestanţi ”dezbrăcaţi, bătuţi şi ameninţaţi cu violul” în timpul detenţiei.

Noaptea, zeci de mii de oameni au cerut în stradă, la Minsk și în alte orașe, plecarea de la putere a lui Aleksandr Lukașenko. Prezenţa poliţiei a fost mult mai puţin numeroasă decât în serile precedente, notează Agerpres.

Autorităţile au confirmat moartea unui bărbat în arest şi a unui protestatar, în Minsk, recunoscând că, marți, poliția a rănit un manifestant după ce a tras cu gloanțe adevărate. Joi, aproximativ 100 de poliţişti au fost răniţi. Împotriva protestatarilor s-au folosit gloanţe de cauciuc, bastoane şi grenade asurzitoare.

După alegeri, accesul la internet a fost restricționat pentru a împiedica organizarea protestelor. Lukașenko, aflat la putere de peste 25 de ani, i-a comparat pe protestatari cu bande criminale şi revoluţionari periculoşi, susținând că manifestațiile sunt comandate din străinătate și precizând că nu va permite ca ”țara să fie făcută bucăți”.

Pe fondul suprimării violente a protestelor și a suspiciunilor de fraudare a alegerilor, UE a averizat că va reimpune sancțiunile împotriva Belarusului. Miniștrii de externe din blocul comunitar vor analiza astăzi, prin videoconferință, situația din această țară.

Mai multe articole despre:
belarus proteste aleksandr lukașenko