MENIU

Proteste masive în București. Vineri, Piața Victoriei va fi luată cu asalt de pensionarii din silvicultură

Piața Victoriei va fi luată cu asalt de pensionarii din silvicultură, vineri 25 octombrie. Foto/Inquam

Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva a anunțat o acțiune de protest în Piața Victoriei care va avea loc vineri, 25 octombrie. Revendicările vizează Legea pensiilor.

Silvicutorii sunt nemulțumiți de faptul că au pierdut încadrarea în condiţii speciale (fosta grupă I), care le permitea pensionarea anticipată. Speranța medie de viață a silvicultorilor români este de 63 de ani, iar vârsta de pensionare este 65.

”Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva va susţine vineri, 25 octombrie 2024, în intervalul orar 13.00 – 16.00, alături de feroviari, militari, mineri, poliţişti, siderurgişti, energeticieni şi alte categorii socio - profesionale, personal activ, rezervişti şi pensionari din cadrul Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian, o amplă acţiune de protest în Piaţa Victoriei, la sediul Guvernului României. Protestul reprezintă, în fapt, o continuare a mitingului desfăşurat la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale în data de 26 septembrie 2024, la care au participat, de asemenea, organizaţiile sindicale din cadrul Confederaţiei Meridian”, au transmis, miercuri, 23 octombrie, organizatorii. Protestul se intitulează Aşa nu se mai poate”.

Aceştia cer modificarea în regim de urgenţă a Legii 360/2023 - privind sistemul public de pensii, care a abrogat din Statutul personalului silvic (OUG 59/2000) încadrarea în condiţii speciale (fosta grupă I) a locurilor de muncă pentru personalul silvic.

Sunt afectaţi cei care desfăşoară activităţi de paza fondului forestier, a fondurilor cinegetice şi piscicole, a ariilor naturale protejate; control silvic şi cinegetic; exploatări forestiere; construcţii forestiere; lucrări de teren în activitatea de fond forestier şi împăduriri.

Reducerea vârstei de pensionare

Încadrarea în condiţii speciale făcea posibilă reducerea vârstei de pensionare pentru personalul silvic de teren cu 1 an la fiecare 5 ani lucraţi în astfel de condiţii, conform Legii 234/2019.

”Silvicultorii din România îşi exprimă profunda nemulţumire şi revolta cu privire la această nedreptate, creată unei întregi categorii profesionale, prin noua Lege a pensiilor.

Pentru eliminarea acestei inechităţi, care afectează astăzi peste 20.000 de silvicultori activi, în condiţiile în care din 2019 şi până în prezent, condiţiile de muncă în domeniul forestier nu s-au îmbunătăţit cu nimic şi, cu atât mai mult, nu s-au normalizat”, au mai transmis silvicultorii.

Aceştia detaliază principalele argumente pentru modificarea legii:

 

  • Activităţile din silvicultură presupun efort fizic deosebit, desfăşurat în condiţii de teren accidentat, condiţii atmosferice deosebite (temperaturi foarte ridicate sau foarte scăzute, ploi, ninsori, fenomene meteo extreme), condiţii vătămătoare din partea factorilor biotici (atacuri ale urşilor şi ale altor animale sălbatice, precum şi numeroase atacuri ale infractorilor surprinşi în pădure), care de multe ori, pun viaţa personalului silvic în pericol.
  • Activitatea de pază a pădurilor se desfăşoară adesea în condiţii extreme de risc, iar în ultimii ani, 6 pădurari au fost ucişi şi peste 750 de silvicultori au devenit victime ale agresorilor surprinşi în timp ce tăiau ilegal, sustrăgeau lemn, ori se aflau la braconaj.
  • Din statisticile existente la nivelul sectorului silvic din România, s-a constatat că speranţa medie de viaţă în silvicultură nu depăşeşte vârsta de 63 ani, fiind cea mai scăzută speranţă de viaţă din Uniunea Europeană, în condiţiile în care, vârsta standard de pensionare este 65 ani.
  • În plus, silvicultorii cer stoparea urgentă şi retragerea Proiectului de Lege privind Codul Silvic de la Parlament, proiect legislativ pe care îl consideră ”periculos pentru sectorul silvic, şi care, dacă va fi votat de Camera Deputaţilor în forma adoptată de către Senat, va produce deservicii majore gestionării durabile a pădurilor, va afecta considerabil bugetul naţional, va conduce la politizarea personalului silvic şi a administraţiei silvice şi, cel mai grav, va favoriza distrugerea pădurilor României”.

”În pragul celor două campanii electorale, pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, printr-o scrisoare adresată recent Camerei Deputaţilor, solicită analizarea Proiectului de Lege privind Codul Silvic în comisiile de specialitate şi aprobarea cu celeritate a acestuia în plenul Camerei Deputaţilor, solicitare justificată ca fiind cerinţă în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. La nivelul Comisiei pentru mediu din Camera Deputaţilor s-a constituit un grup de lucru în acest sens, fără a invita însă şi partenerii sociali, organizaţiile sindicale”, au mai transmis silvilcultorii.

În plus, aceştia solicită eliminarea măsurilor fiscal-bugetare din Legea nr. 296/2023 care conduc la diminuarea veniturilor salariaţilor şi încalcă drepturile negociate prin contractele colective de muncă (tichete de masă, vouchere de vacanţă, compensaţii la concedieri colective, condiţionarea şi limitarea salarizării în funcţie de profitabilitatea angajatorului, etc)

Protestul se intitulează ”Aşa nu se mai poate!”