MENIU

Proteste la Ierusalim faţă de prezenţa creştinilor la Biserica "Pogorârea Duhului Sfânt"

Proteste la Ierusalim faţă de prezenţa creştinilor la Biserica "Pogorârea Duhului Sfânt"

Zeci de credincioşi mozaici au protestat, luni, pe Muntele Sion din Ierusalim, faţă de prezenţa pelerinilor creştini în Biserica cu hramul "Pogorârea Duhului Sfânt", într-un loc sacru pentru creştinism, iudaism şi mahomedanism, informează AFP.

"Aproximativ 30 de credincioşi evrei s-au adunat pentru rugăciune, în prezenţa deputatului Moshe Feiglin" (membru al partidului Likud), a declarat Luba Samri, un purtător de cuvânt al Poliţiei israeliene.

Pelerinii creştini şi turiştii prezenţi în această zonă au fost izolaţi de poliţie într-un colţ al Bisericii "Pogorârea Duhului Sfânt", pentru a se evita violenţe cu pelerinii mozaici.

Protestatarii, în principal evrei ultraortodocşi (haredi), au catalogat drept o "provocare" prezenţa creştinilor în această zonă, acuzând Guvernul israelian că a minţit când a promis menţinerea statutului acestui loc. În virtutea statutului, creştinii au acces liber în această zonă, dar pot oficia slujbe religioase doar de două ori pe an - în Joia Patimilor şi de Pogorârea Duhului Sfânt.

Papa Francisc a vizitat Biserica cu hramurile "Pogorârea Duhului Sfânt" şi "Cina cea de Taină" la sfârşitul lunii mai, oficiind o slujbă religioasă.

Potrivit tradiţiei creştine, în acest loc de pe Muntele Sion a avut loc Cina cea de Taină la care au participat Iisus Hristos şi cei 12 Apostoli, aceasta fiind originea Tainei Euharistiei. În acelaşi loc, a fost Pogorârea Duhului Sfânt, de Cincizecime, momentul întemeierii Bisericii. La subsolul edificiului se află, potrivit tradiţiei iudaice, mormântul Proorocului David. La etaj, deasupra Bisericii "Cina cea de Taină"/"Pogorârea Duhului Sfânt", este o moschee.