Proteste în Hong Kong. Un nou deces, după ce un bărbat de 70 de ani a fost lovit în cap
Hong Kong se confruntă de la începutul lunii iunie cu proteste aproape zilnice pentru a denunţa ingerinţa considerată tot mai mare a Beijingului şi pentru a cere reforme democratice.
Un nou deces în timpul protestelor din Hong Kong. Joi, un bărbat în vârstă de 70 de ani a fost lovit în cap în timpul unei încleștări dintre manifestanți și forțele de ordine.
Autoritățile au anunțat că victima se afla în pauza de masă când a fost lovită în cap de obiecte masive aruncate de protestatari mascați, potrivit BBC .
Un videoclip prezentat în presa locală surprinde două grupuri care aruncă cărămizi unul către celălalt înainte ca bărbatul să cadă la pământ după ce a fost lovit pe cap. Bărbatul a murit ulterior la spital.
Preşedintele chinez, Xi Jinping, a avertizat joi că violenţele din Hong Kong riscă să pună la îndoială însuşi principiul autonomiei fostei colonii britanice, paralizată joi pentru a patra zi consecutiv de baricade şi acţiuni de stradă ale manifestanţilor pro-democraţie, informează AFP.
Teritoriul Hong Kong este guvernat după ce a fost retrocedat Chinei de către Marea Britanie în 1997 după conceptul 'O ţară, două sisteme', ceea ce îi permite să beneficieze de o autonomie largă şi libertăţi necunoscute în China continentală: libertatea de exprimare, a adunărilor publice şi o justiţie independentă.
Fractura se adânceşte odată cu intensificarea confruntărilor dintre poliţie şi manifestanţi, cu scene de violenţă din ce în ce mai frecvente.
Joi, autostrăzile vitale pentru oraş erau din nou blocate de baricade. Multe transporturi publice erau perturbate, iar şcolile - închise, manifestanţii ocupând universităţi, în timp ce mitinguri aveau loc în cartierul de afaceri, ceea ce a determinat poliţia să ceară întăriri.
Preşedintele Xi Jinping, într-unul din rarele sale comentarii cu privire la situaţia din Hong Kong, a declarat joi că 'activităţile ilegale violente' în metropola de 7,5 milioane de locuitori 'pune sub semnul întrebării în mod grav principiul 'O ţară, două sisteme'' pe care se bazează autonomia acestui teritoriu.
'A pune capăt violenţelor şi haosului şi restabilirea ordinii reprezintă sarcina cea mai urgentă de îndeplinit', a adăugat el, conform afirmaţiilor făcute în marja summitului din Brazilia reproduse de People's Daily, organul oficial de presă al Partidului Comunist Chinez.
Ziarul a îndemnat joi la măsuri în forţă pentru a pune capăt violenţei: 'Dacă aşteptaţi în faţa unui incendiu, acesta va arde totul. Cel mai bun mijloc este de a-l stinge înainte ca focul să se propage'.
Mulţi locuitori ai Hong Kongului se tem de o desfăşurare a armatei chineze.
Tabloidul de limbă engleză Global Times, apropiat puterii chineze, a indicat că guvernul din Hong Kong urmează să 'anunţe' restricţii de circulaţie pentru weekend. Dar această postare pe Twitter a fost ştearsă jumătate de oră mai târziu de către ziar.
Guvernul din Hong Kong a declarat că zvonul este 'total lipsit de fundament'.
Deja tensionată de la decesul vineri al unui student de 22 de ani într-o parcare, situaţia s-a deteriorat şi mai mult luni dimineaţă când un poliţist a rănit cu un foc de armă un manifestant neînarmat, care se află în prezent în stare critică. Din iunie, acesta este al treilea caz confirmat de manifestant lovit de tiruri cu muniţie reală trase de poliţie.