Protest în fața Guvernului! Oamenii, în stradă, după explozia prețurilor - Situație disperată în Valea Jiului după restructurări
Este protest de amploare în fața Guvernului: 1.000 de sindicaliști își cer drepturile! Românii din domenii cheie de activitate sunt în stradă și cer Executivului salarii decente și condiții mai bune de muncă. În plus, angajații cer un set de măsuri urgente pentru stoparea creșterii prețurilor la carburanți, energie și gaze. Au venit și reprezentanții minerilor din Valea Jiului pentru a cere condiții decente pentru cei care nu vor mai avea un loc de muncă după restructurările făcute de autorități. O delegație a sindicaliștilor de la Confederaţia Naţională Meridian este deja la discuții în aceste momente cu membrii Guvernului pentru găsirea unor soluții urgente.
Membrii structurilor Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian au început protestul din faţa Guvernului, la ora 10:30. Oamenii vor rămâne până la ora 13:00, pentru a solicita respectarea statului de drept şi a legilor adoptate de Parlament, precum şi pentru rezolvarea unor revendicări sociale care au fost semnalate în mod repetat, dar fără rezultate concrete din partea autorităților.
Sindicaliștii confederației, reprezentanți ai minerilor, au declarat, în exclusivitate la Realitatea PLUS, că au venit la Guvern „după un an și jumătate în fața prefecturii Gorj pentru o lege a pensionării minerilor. Acum venim și pentru a lupta să nu se închidă exploatările, pentru că guvernarea ticăloasă de acum a decis închiderea mai multor exploatări. Nu suntem de acord cu deschiderea modulelor nucleare și am venit cu alternative - să producem energie curată. (...) Gazele din Marea Neagră se pot folosi in toata industria, inclusiv in industria farmaceutica. E o crimă să folosești gaze pentru curent”.
Despre situația angajaților din sistemul minier și a celor din Complexul Energetic Oltenia și restucturările din sistem din acest an, un alt sindicalist a spus că „acum s-a aflat despre restructurare. Nu se vorbește nimic de disponibilizarile de personal. Anul acesta vor pleca circa 2.000 de oameni, fara nicio protectie sociala. Avem legea semnata de actualul minsitru si e in continuare blocata pentru acei angajati in varsta. Ne-au murit 52 de colegi de la inceputul acestui an. Cred că suntem singura companie cu o mortalitate atât de crescuta. De aceea am venit sa protestam”.
Potrivit unui comunicat al sindicatelor, inflaţia şi preţurile mari pentru produsele de bază, pentru energia electrică şi termică, pentru asigurările obligatorii, îngroapă românii în facturi insuportabile, făcând viaţa imposibilă în România pentru oamenii care trăiesc doar dintr-un salariu muncit cinstit sau din pensie.
Legislaţia muncii este dezechilibrată şi descurajează asocierea lucrătorilor în sindicate şi angajarea forţei de muncă tinere în ţară, iar structura legală a relaţiilor industriale favorizează interesele companiilor multinaţionale, în detrimentul intereselor lucrătorilor şi al societăţii în general.
Salariaţii sunt obligaţi cu Contractele Individuale de Muncă în mână (încheiate legal şi asumate de angajator) şi cu Contracte Colective de Muncă valabile să se adreseze instanţelor de judecată pentru a li se plăti drepturile legale.
"Legislaţia muncii a devenit opţională pentru unii manageri ai companiilor de stat (care actualmente nici nu mai sunt în funcţii însă companiile suportă consecinţele negative ale deciziilor anterioare), în condiţiile în care, încurajaţi fiind de guvernarea precedentă, au tăiat efectiv din Bugetele de Venituri şi Cheltuieli, exact la capitolul cheltuieli cu personalul, fără nicio logică şi justificare fundamentată, drepturi salariale existente în Contractele Individuale de Muncă, deşi în paralel au continuat să efectueze cheltuieli nejustificate şi inutile ce nu contribuie la redresarea post - COVID", spun sindicatele.
Aceştia solicită, în primul rând, respectarea Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare - care guvernează relaţiile de muncă dintre angajaţi şi angajatori.
"Solicităm ca actuala guvernare să impună, prin organele de administrare legal constituite, conducerilor executive şi consiliilor de administraţie, respectarea atât a drepturilor salariale ale angajaţilor, cât şi a celorlalte drepturi din CIM/CCM încheiate la nivel de unitate! Solicităm ca actuala guvernare să susţină, prin organele de administrare legal constituite, conducerilor executive şi consiliilor de administraţie, dialogul social la nivel de unitate şi să trateze organizaţiile sindicale ca parteneri de discuţii şi consultări periodice", mai spun sindicatele.
Acestea mai cer ca semnalele de alarmă trase de organizaţiile sindicale reprezentative la nivel de unitate sau venite din partea reprezentanţilor salariaţilor, să nu fie ignorate, ci luate în considerare şi tratate cu seriozitate.
"Solicităm ca Ministerul Muncii să ia toate măsurile care se impun pentru ca Inspectoratele Teritoriale de Muncă să îşi îndeplinească atribuţiile şi să acţioneze la semnalele/sesizările angajaţilor sau ale organizaţiilor sindicale! Solicităm respectarea şi aplicarea integrală, în forma iniţial promulgată a următoarelor legi organice, de la data publicării în Monitorul Oficial", se mai arată în comunicat.
Protestatarii cer majorarea salariului minim brut garantat în plată, pentru toate categoriile socio-profesionale la 3.000 lei, similar reglementărilor pentru domeniul construcţiilor şi domeniul agricultură, alinierea tuturor veniturilor salariale şi a pensiilor cu inflaţia reală, promovarea unei noi legi a sindicatelor, conformă statutului României de stat membru UE, deoarece Legea Dialogului Social nr. 62/2011 blochează de 11 ani negocierile colective în ţara noastră, desfiinţând practic negocierile la nivel naţional şi la nivel sectorial, respectiv şi mişcarea sindicală; stabilirea conform legii, a unui VRS (valoarea de referinţă sectorială) unic pentru toate categoriile de salariaţi, actualmente discriminate faţă de judecători; reglementarea unei grile de salarizare unitare pentru angajaţii din administraţia publică locală.