MENIU

Proteste de amploare, după ce Termocentrala Mintia s-a închis. Peste 700 de angajaţi au fost dați afară

Termocentrala Mintia și-a închis porţile după mai mult de jumătate de secol

Termocentrala Mintia și-a închis porţile după mai mult de jumătate de secol. 700 de angajaţi au rămas fără un loc de muncă. Anterior, și alți aproape 800 de mineri au fost dați afară de la exploatările de huilă din Valea Jiului. Persoanele concediate vor beneficia de plăţi compensatorii, care vor fi acordate într-o singură tranşă, pe 5 august. A fost și un protest de amploare în fața Termocentralei Mintia. Zeci de persoane s-au adunat pentru a protesta în privința deciziei de închidere. 

Termocentrala Mintia a fost închisă după 52 de ani. Ultimii angajați și-au luat adio prin aplauze. De la Mintia, au fost dați afară aproape 700 de salariaţi. Anterior, și alți aproape 800 de angajați au fost concediați de la minele de cărbune din Valea Jiului. Toți cei disponibilizați vor primi plăți compensatorii de 10.000 de euro, dar și venituri de completare pentru doi ani, în cazul energeticienilor, și de patru ani, în cazul minerilor.

Față de decizia de închidere a Termocentralei Mintia, zeci de persoane au protestat.

,,Suntem în fața Termocentralei Mintia, unde i-am așteptat pe colegii noștri din schimbul 2 să iasă. O parte din ei sunt în spatele meu, și-au predat instalațiile. Am venit să marcăm acest asasinat energetic, închiderea unui colos industrial, singurul mare producător de energie electrică din zona de nord-vest a României. Odată cu închiderea acestui obiectiv, au fost trimiși acasă 700 de salariați’’, a precizat liderul Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc.

După concedierile colective, Complexul Energetic Hunedoara a angajat o firmă de pază care îşi desfăşoară activitatea la Termocentrala Mintia pentru a preveni furturile. De asemenea, o altă firmă, cu 50 de angajați, se ocupă cu menţinerea în siguranţă a instalaţiilor din cadrul unităţii.

Situaţia de la Termocentrala Mintia a constituit subiectul unei analize ce a fost convocată luni la sediul Prefecturii Hunedoara de către prefectul judeţului, Călin Marian, acesta dorind să se asigure că sunt luate toate măsurile legale pentru punerea în siguranţă a tuturor instalaţiilor termocentralei.

Potrivit administratorului Complexului Energetic Hunedoara, există cinci firme care ar fi interesate să cumpere termocentrala de la Mintia, atunci când aceasta va fi scoasă la vânzare. 

Mai multe articole despre:
proteste termocentrala mintia angajati