MENIU

Protestatarii bulgari au instalat noi baricade în trei intersecții importante din Sofia. Intersecții blocate și în oraşele Varna şi Plovdiv

Protestatarii bulgari au instalat noi baricade în trei intersecții importante din Sofia. Intersecții blocate și în oraşele Varna şi Plovdiv

Protestatarii din Bulgaria şi-au intensificat, vineri noaptea, presiunea asupra guvernului, după ce au amplasat baraje şi mai mari unde au instalat corturi şi au aruncat cu ouă şi roşii în sediul guvernului din capitala Sofia, informează dpa, preluat de Agerpres.

 
Potrivit sursei citate, protestatarii au blocat din nou drumurile, au ocupat mobilier stradal şi containere de gunoi, la trei intersecţii importante care fuseseră anterior deblocate de poliţie.

Traficul a fost obstrucţionat de tabere ilegale ale protestatarilor care au blocat drumuri, iar sute de locuitori s-au plâns de aceste blocaje care durează de câteva săptămâni.

Peste 20 de corturi au fost îndepărtate vineri dimineaţa din cele trei intersecţii principale din Sofia, unde au fost amplasate în urmă cu o săptămână fără autorizaţie, cu scopul de a bloca traficul, a anunţat poliţia.

"Nu vom permite noi blocări ale intersecţiilor", a declarat Toni Todorov, şeful adjunct al poliţiei.

Drept urmare, doisprezece protestatari au fost arestaţi şi amendaţi la Sofia. Măsura i-a nemulțumit însă și mai tare pe protestatari, noi proteste fiind anunțate la scurt timp după înlăturarea corturilor.

Poliţia a înlăturat blocaje similare în oraşele Varna şi Plovdiv, precum şi un blocaj de pe o autostradă din sudul ţării.

"Dacă ei (poliţia) ne evacuează (taberele de corturi), le vom amplasa din nou", susține un protestatar, pentru postul de televiziune bTV din Sofia. "Este ca jocul de-a şorecele şi pisica", a adăugat un altul.

De o lună de zile protestatarii cer demisia premierului conservator Boiko Borisov. Demonstranţii, susţinuţi de preşedintele socialist Rumen Radev, acuză guvernul de corupţie şi de legături cu oligarhii.

De cealată parte, reprezentanții Executivul, o coaliţie naţionalist-conservatoare aflată la putere din 2017, se mențin fermi pe poziție și susțin că nu vor demisiona "la presiunea străzii". 

Mai multe articole despre:
proteste bulgaria