MENIU

Traficul greu, BLOCAT în Vama Halmeu, de la frontiera cu Ucraina. Situație tensionată în 3 puncte de trecere a frontierei

Protest transportatori și fermieri/ INQUAM Photos/ George Calin

Protestele nu se opresc. Din contră, fermierii și transportatorii au decis să blocheze cea de-a treia vamă cu Ucraina. Vorbim despre Vama Halmeu, acolo unde tranzitul automarfarelor este blocat din cauza protestului fermierilor din judeţul Satu Mare, informează Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei. În schimb, traficul de persoane se desfăşoară în condiţii normale, a arătat sursa citată.

UPDATE - "Ca urmare a protestului fermierilor şi transportatorilor, traficul se desfăşoară cu dificultate pe DN1C, fiind afectat tranzitul transfrontalier numai pentru automarfare, prin PTF Halmeu (frontiera cu Ucraina), sens în care efective din cadrul Poliţiei de Frontieră, Poliţiei Române şi Jandarmeriei acţionează în teren, în sistem integrat, pentru gestionarea situaţiei. În ceea ce priveşte traficul persoanelor şi autoturismelor, menţionăm că acesta se desfăşoară în condiţii normale", precizează sursa citată, relatează Agerpres.

La faţa locului sunt mai multe echipaje de poliţişti care dirijează circulaţia.

"Pentru gestionarea acestei situaţii, efective de poliţişti din cadrul IPJ Satu Mare desfăşoară activităţi atât pentru fluidizarea traficului rutier, cât şi pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, în timp ce echipaje ale Jandarmeriei sunt prezente la faţa locului pentru a asigura ordinea publică şi protecţia tuturor participanţilor. În acest context, recomandăm tuturor persoanelor să adopte o abordare responsabilă şi să respecte recomandările forţelor de ordine, astfel încât să se permită soluţionarea situaţiei în cel mai scurt timp", arată ITPF.

Zeci de fermieri protestează la Vama Halmeu  de la frontiera cu Ucraina, solicitând stoparea importurilor de cereale din această ţară. Ei au afişat pe tractoare mesaje precum "Stop cereale din Ucraina". Protestatarii doresc astfel ca mesajul lor să ajungă la cel mai înalt nivel.

Fermierii din judeţul Satu Mare au blocat, miercuri, pentru câteva ore, şi vama Urziceni de lângă Ucraina. Aceştia l-au aşteptat pe prefectul Radu Roca la faţa locului şi după ce i-au transmis doleanţele lor au deblocat frontiera. 

ȘTIREA INIȚIALĂ - Fermierii și transportatorii amenință că vor bloca, astăzi, cea de-a treia vamă cu Ucraina, acolo unde spun că vor protesta toată ziua. Manifestația ar urma să aibă loc după ce alte două puncte de trecere a frontierei au fost deja blocate de sute de protestatari.

Și astăzi se anunță o zi fierbinte pentru cei care se vor afla în punctele de trecere de frontieră cu Ucraina pentru că în punctul de frontieră Halmeu-Diakovo - cel de-al treilea punct de frontieră care până acum nu a fost blocat - protestatarii au anunțat că o vor face. 

Intenția este de a îngreuna traficul de camioane, ceea ce ar putea restricţiona sau bloca temporar circulaţia transportului de marfă din Ucraina în țara noastră. Anunțul a fost făcut de Serviciul de frontieră din Ucraina.

Blocajul nu va afecta însă circulaţia mașinilor şi autocarelor, anunță grănicerii. Până acum, protestatarii au blocat două puncte de trecere a frontierei.

Nu se știe cât va dura acest protest, având în vedere promisiunile făcute la Ministerul Agriculturii, însă dacă decizia va fi pusă în practică, atunci am putea vorbi practic despre un blocaj total al punctelor de trecere de frontieră cu Ucraina, realizat de fermieri și transportatori. 

Citește și Zi crucială la Guvern: Marcel Ciolacu anunță măsuri pentru fermieri și transportatori - Negocieri TENSIONATE cu protestatarii

Mai multe articole despre: