Magistrații, din nou în stradă. Tudorel Toader ignoră solicitările acestora
Judecătorii și procurorii din Bucurețti, Cluj-Napoca, Sibiu, Constanța și Pitești au ieșit, vineri, din nou în stradă, din cauza Ordonanței 7.
Noi instanțe s-au alăturat protestului magistraților provocat de Ordonanța 7. Vineri au protestat pe treptele curților de apel magistrații de la București, Pitești, Cluj și Constanța. Magistrații spun că actul normativ afectează independența justiției și cer abrogarea lui.
”Aproximativ 200 de magistrați au protestat vineri. Mesajul magistraților a fost unul singur: noi nu putem să ne reluăm activitatea la capacitate maximă până când nu se abrogă OUG 7”, a afirmat judecătorul Cristi Dănileț, la Realitatea TV.
Conform acestuia, magistrații nu vor să fie abrogate doar o serie de articole din Ordonanță, ci se solicită abrogarea în totalitatea a OUG 7.
Astăzi, 1 martie, și în fața Tribunalului Sibiu, aproximativ 20 de magistrați s-au adunat pentru un protest mut împotriva modificărilor aduse Legii Justiției. În cadrul aceluiași protest, în jur de 70 de membrii ai mișcării „Vă vedem” au venit pentru a-i susține pe magistrați, scrie realitateadesibiu.net
Timp de 20 minute, magistrații au stat tăcuți și aliniați în fața instituției ținând în mână pancarte prin care cereu „Independența Magistraților” sau „Stat de Drept”, în timp ce erau aplaudați de membrii „Vă vedem”, care scandau „Cinstre lor, cinste Magistraților” sau „Nu cedați, magistrați”.
Astăzi se face o săptămână de când au început protestele magistraților. Principala nemulțumire - secția specială pentru investigarea procurorilor și judecătorilor.
În plus, duminică se anunță un nou protest în Piața Victoriei.
Discuții la Guvern între Tudorel Toader și Viorica Dăncilă privind Ordonanța care modifică OUG 7
În loc să propună abrogarea OUG, minstrul Justiției a fost la guvern, la o discuție cu premierul Dancila, însă doar cu propunerea de a fi abrogat prin altă OUG un singur articol, cel prin care și judecătorii pot ajunge șefi de Parchete.
Tudorel Toader a discutat timp de o oră cu premierul Viorica Dăncilă despre schimbările din ordonanța care a modificat legile justiției. Ministrul Justiției i-a prezentat premierului noua ordonanță pentru ca apoi să o trimită la Consiliul Superior al Magistraturii pentru avizare. Mai exact, va fi abrogat doar articolului 54, articol care prevede că judecătorii și procurori pot deveni procurori de rang înalt şi că în acest sens au nevoie de avizul consultativ al CSM. Se rezolvă în același timp și problema diferenţelor salariale salariale pentru IT-iştii din domeniul sistemului judiciar.