MENIU

Protest la Exploatarea Minieră Lonea: sute de mineri, blocaţi în subteran.Alte zeci, în greva foamei

Aproximativ 300 de mineri de la Exploatarea Minieră Lonea ( Hunedoara) s-au blocat, luni, în subteran, ei fiind nemulţumiţi de starea de insolvenţă în care se află Complexul Energetic Hunedoara.

UPDATE: Numărul ortacilor care au început greva foamei la Exploatarea Minieră Lonea a ajuns, luni seara, la 17, un echipaj SMURD aflându-se la poarta minei pentru a interveni în caz de nevoie.

Liderul Sindicatului "Muntele", Petre Nica, a declarat, conform Mediafax, că celor cinci mineri care au intrat iniţial în greva foamei li s-au alăturat alţi 12.

 "Sunt 17 mineri în greva foamei în acest moment. Către Mina Lonea se îndreaptă directorul general al CNH Viorel Stancu şi consilierul Constantin Jujan, iar eu împreună cu un coleg mergem să le ducem câte o conservă, apă şi pâine celor care încă nu sunt în greva foamei", a spus Nica.

Potrivit acestuia, sunt mineri care acuză dureri de cap, însă deocamdată nimeni nu a avut nevoie de intervenţia medicilor. Un echipaj SMURD se află la poarta Minei Lonea pentru a interveni în caz de nevoie.


De asemenea, minerii din schimbul al treilea care au intrat în mină la ora 18.00 intenţionează să fie solidari cu colegii lor şi să rămână în subteran.

La protest au participat şi angajaţii care lucrează la suprafaţă, aceştia fiind solidari cu cei din subteran, prin oprirea activităţii. Minerilor le este teamă că îşi vor pierde locurile de muncă. Aceştia au cerut prezenţa în Valea Jiului a ministrului Energiei, Victor Grigorescu.

„Demersul acestora este unul care survine după ani de zile, timp în care noi ca organizaţie sindicală, am încercat prin toate posibilităţile legale să atragem Guvernului atenţia asupra situaţiei către care se îndreaptă Complexul Energetic Hunedoara. Nimeni nu a crezut că ajungem în insolvenţă şi, de altfel, nimeni nu crede că ajungem în faliment. Linia pe care funcţionează CEH-ul, din păcate, este aceea a falimentului. Toată lumea este imună, nimeni nu aude, nimeni nu poate. Până la urmă huila asta este a statului român şi statul român trebuie să decidă ce vrea să facă cu aceasta”, a declarat, pentru Mediafax, Petre Nica, liderul Sindicatului "Muntele".

Mina Lonea exploatează zilnic peste 700 de tone de cărbune.