Protest inedit în Liban împotriva unei legi „preistorice” ce protejează agresorii sexuali
Activiștii libanezi pun presiuni aupra membrilor parlamentului din Liban în vederea comutării pedepsei care impune agresorilor sexuali să se căsătorească cu victimele lor. Protestatarii au amplasat 31 de rochii de mireasă fabricate din hârtie și atârnate de ștreanguri, create de artistul plastic de origine libaneză, Mireiile Honeïn.
Alia Awada, reprezentantă a organizației non-guvernamentale Abaad, care promovează egalitatea pentru femei, a explicat simbolistica celor 31 de rochii:
„O lună are 31 de zile și în fiecare zi, o femeie poate fi violată și forțată să se căsătorească cu agresorul ei”, a afirmat Awada.
„Acest articol 522 pare a fi din epoca de piatră. Nu este acceptabil ca oamenii să mai pună în balanță așa ceva. Cum este rezonabil ca o femeie să fie violată și apoi condamnată la închisoare?”, a declarat pentru agenția France Presse Jean Oghassabian, ministrul Afacerilor Femeilor din Liban.
Aceasta a mai menționat că, atunci când o tânără necăsătorită este violată, iar cazul ei este adus în fața justiției, judecătorul îi sugerează în mod obișnuit femeii să se căsătorească cu violatorul ei, ca o modalitate de a păstra onoarea familiei.
Human Rights Watch subliniază că un număr din ce în ce mai mare de țări au abrogat, în ultimii ani, astfel de legi care anulează pedepsele violatorilor dacă sunt de acord să ia în căsătorie victima: Franța și Peru au abrogat legi similare încă din 1990, în timp ce Costa Rica și Uruguay le-au abrogat pe parcurul ultimului deceniu, în 2007 și, respectiv, 2006.