MENIU

Protest în fața Primăriei Iași. Se cere adoptarea bugetului local

Proteste în fața Primăriei Iași. Se cere adoptarea bugetului. FOTO/Captură video

Câteva zeci de persoane au venit în fața sediului primăriei din Iași. Protestatarii sunt reprezentanţi ai opt sindicate din cadrul instituţiilor subordonate municipalităţii ieşene. Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că municipalitatea încă nu are un buget adoptat.

Câteva zeci de persoane au venit, luni dimineaţa în faţa Palatului Roznovanu, imobil în care funcţionează Primăria Iaşi, pentru a-şi manifesta nemulţumirea cu privire la faptul că, în şedinţa extraordinară de joi, bugetul local pentru anul în curs a primit aviz negativ, scrie Agerpres.

Protestatarii sunt reprezentanţi ai opt sindicate din cadrul instituţiilor subordonate municipalităţii ieşene. 

Având pancarte, aceştia scandează "Votaţi bugetul Iaşiului! Nu facem politică, vrem curăţenie, vrem poliţie locală! Vrem spitale, grădiniţe! De asta v-am votat?", "Respectaţi cetăţenii oraşului, votaţi bugetul!", "Vrem linişte, vrem să mergem în siguranţă. Votaţi bugetul Iaşiului!", "Nu cunoaşteţi legea. Era să votaţi pentru Timişoara!", "Bugetul!", "Nu ne interesează politica. Votaţi spitale, votaţi creşele care se construiesc. Nu vă e ruşine?", "Mergeţi la masa tratativelor şi votaţi bugetul Iaşiului! Nu blocaţi oraşul", "Respectaţi ieşenii dacă voi între voi nu vă respectaţi!".

„Riscăm blocarea activităţii Poliţiei Locale. Nemaiavând buget, salariile nu vor fi plătite la timp, nu vom avea logistica necesară pentru a putea să ne desfăşurăm activitatea, e greu de ieşit în stradă. (...) Probabil că luna viitoare nu se vor mai putea plăti angajaţii. Ne vom adresa instanţelor de judecată”, a declarat preşedintele Sindicatului Prolex Iaşi, Lucian Bunduc.

Sindicaliştii spun că bugetul pentru anul în curs este necesar pentru dezvoltarea Iaşiului.

„Protestăm pentru modul în care au tratat consilierii locali acest oraş. Practic au adus ruşinea asta, au atras ruşinea asupra oraşului prin acţiunea lor total inoportună. Pentru interese personale, de grup, au trântit bugetul oraşului, în condiţiile în care amendamentele propuse de ei au fost aprobate în cea mai mare parte. Deci, mandatul lor faţă de cei pe care îi reprezintă fusese îndeplinit. Şi-au trântit propriile proiecte. Suntem aici sindicate din toate societăţile aflate în subordinea Primăriei Iaşi, într-un număr care respectă condiţiile impuse din cauza pandemiei. Fără finanţare nu putem funcţiona. Nicio companie nu poate funcţiona fără finanţare. Sunt bani pentru maxim o lună. Fără bani nu putem scoate autobuzele pe stradă, nu putem face curăţenie în oraş, nu putem cumpăra păcură, cărbune. Astea vor fi efectele. Cerem un singur lucru: domnilor consilieri, treceţi la treabă, apăraţi interesele acestui oraş. Nu sunteţi consilierii Bucureştiului, nici ai Timişoarei, sunteţi consilierii noştri. V-am votat să ne conduceţi oraşul spre mai bine. Vrem o alianţă la nivel local care să asigure că bugetul votat va fi şi pus în practică. Nu vrem o alianţă de conjunctură”, a precizat preşedintele sindicatului din cadrul SACET Iaşi, Sorin Turcu.

Sindicaliştii spun că vor fi demarate ample manifestări de protest în cazul în care consilierii locali nu vor vota bugetul în cursul acestei săptămâni.

„Dacă până la sfârşitul de săptămână nu este votat bugetul, după sărbătorile de Paşti aici vor fi 5.000 de oameni şi vor bloca activitatea primăriei. Asta înseamnă transport, poliţie locală, salubritate, energie, servicii comunitare, administraţie locală”, a mai spus Sorin Turcu.

După zece ore de discuţii şi dezbateri în şedinţa extraordinară de joi a Consiliului Local asupra celor peste 130 de amendamente la proiectul de buget propus de primarul Mihai Chirica, cei nouă consilieri USR PLUS s-au abţinut de la vot, iar cei cinci consilieri de la PSD au părăsit sala în momentul votului. Bugetul a fost votat de 13 din cei 27 de consilieri, dintre care 11 de la PNL şi doi de la PMP. Pentru a fi aprobat, bugetul mai avea nevoie de un vot. 

 

Mai multe articole despre:
proteste primarie iasi manifestanti buget