Protest Greenpeace în fața unui petrolier rusesc din Marea Neagră: „Seceta începe aici!” - FOTO
Activiștii Greenpeace au protestat în fața unui petrolier rusesc, în Marea Neagră. Aceștia s-au folosit de caiace și pancarte pentru a trage un semnal de alarmă.
Efectele schimbărilor climatice, precum seceta, incendiile și temperaturile sufocante, se vor intensifica dacă nu renunțăm cât mai repede la combustibilii fosili, spun activiștii.
Protestatarii cer Guvernelor să implementeze de urgență măsuri pentru creșterea eficienței energetice, investiții în infrastructura pentru energie curată și a transportului public, precum și plantarea unei rețele naționale de păduri de protecție.
”Seceta începe aici” şi ”Valurile de căldură încep aici” sunt mesajele prin care activiştii trag un semnal de alarmă asupra legăturii dintre dependenţa de combustibili fosili şi fenomenele meteo extreme cu care ne confruntăm: secetă generalizată, incendii devastatoare, temperaturi sufocante, instabilitate atmosferică.
Activiştii cer Guvernului României să nu mai amâne tranziţia către energie curată, care nu distruge mediul şi nu alimentează războaie.
„Oamenii de ştiinţă avertizează deja de decenii că arderea combustibililor fosili este principala cauză a schimbărilor climatice şi că acestea duc la creşterea frecvenţei şi intensităţii valurilor de căldură, la epuizarea resurselor de apă, la incendii de vegetaţie de amploare, care se extind rapid, distrug ecosisteme şi ameninţă întregi comunităţi.
Companiile de combustibili fosili au prioritizat profitul în faţa grijii pentru oameni şi planetă, construind campanii elaborate pentru negarea crizei climatice şi a responsabilităţii pe care o au în agravarea ei. Vor continua să facă asta, să dea vina pe „ciclurile naturale” şi pe cetăţenii obişnuiţi, timp în care cei mai vulnerabili dintre noi şi în acelaşi timp cei mai puţin răspunzători pentru situaţie suferă în mod disproporţionat cele mai grave efecte ale acesteia”, au transmis activiştii Greenpeace România.
Potrivit acestora, trecem printr-o suprapunere letală de crize la nivel global: criza sanitară, războiul din Ucraina, criza refugiaţilor, criza energetică şi economică, criza climatică şi a naturii, care se amplifică una pe alta.