MENIU

Protest FNSA la ușa guvernului, în Piața Victoriei. Ce revendicări au sindicaliștii din administrație

Protest FNSA la ușa guvernului, în Piața Victoriei

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) organizează joi un miting de protest în Piaţa Victoriei, între orele 11:00 şi 13:00. Sindicaliștii sunt revoltați față de promovarea de către Guvernul României a unei politici salariale discriminatorii şi refuzul adoptării unor soluţii corecte şi proporţionale în vederea eliminării inechităţilor salariale.

Federaţia sindicală reprezintă angajaţi din administraţia locală (primării, consilii judeţene şi instituţii subordonate acestora) şi administraţia centrală (Guvern, ministere şi instituţii aflate în subordinea sau coordonarea acestora sau în coordonarea Parlamentului).

"Prin adoptarea în zilele trecute a Ordonanţei de urgenţă privind măsuri referitoare la salarizarea personalului din unele sectoare de activitate bugetară, precum şi reglementarea unor aspecte organizatorice, Guvernul României a promovat, în continuare, perpetuarea unei politici salariale discriminatorii şi a adâncit inechităţile salariale între diferite intituţii aparţinând administraţiei centrale, iar în cazul administraţiei publice locale a reglementat în mod înşelător creşteri salariale, fără a exista obligativitatea reală sau fără a oferi pârghii reale angajatorului de a aplica aceste creşteri salariaţilor din administraţia publică locală", susţin sindicaliştii din administraţie.

FNSA a criticat recent proiectul de ordonanţă de urgenţă care prevedea creşteri salariale de 10% pentru anumite categorii de bugetari, apreciind că Guvernul promovează o politică salarială discriminatorie şi "îşi manifestă dispreţul faţă de promovarea unui dialog social constructiv".

Coldea: Ori conduc România, și atunci sunt de neatins, inclusiv de DNA, ori n-o conduc!

Organizaţia a acuzat Guvernul de faptul că menţine unele "discrepanţe între instituţiile de acelaşi nivel", "nesocoteşte nevoile reale" ale salariaţilor care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile publice şi "refuză să aplice soluţii corecte şi proporţionale în vederea eliminării inechităţilor" salariale.

"FNSA solicită salariaţilor din sectorul de activitate să participe masiv la scrutinul electoral următor, să-şi exercite acest drept constituţional, un demers care înspăimântă atât partidele aflate la guvernare, cât şi cele din opoziţie. Clasa politică din România a dovedit încă o dată că nu reprezintă cu adevărat cetăţenii şi nu are interes ca în instituţiile publice să-şi desfăşoare activitatea profesionişti motivaţi financiar, interesul acesteia fiind, se pare, ca posturile să fie ocupate de cât mai mulţi membri ai partidelor pe care ei le reprezintă", reiese dintr-un comunicat al FNSA din 22 mai.

Totodată, organizaţia a susţinut protestele spontane ale angajaţilor stabilind, împreună cu toate organizaţiile sindicale componente, organizarea unor acţiuni de protest în mod unitar, care vor începe cu acţiuni de stradă dar vor putea culmina cu declanşarea grevei în sector.

Potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate recent, anumite categorii de bugetari vor beneficia de creşteri salariale de 10% raportate la nivelul lunii decembrie 2023, în două tranşe, respectiv pentru luna iunie 2024 şi septembrie 2024, impactul bugetar fiind de 1,127 miliarde lei.