MENIU

Protest fără precedent în România. Magistrații, în stradă: „Nu mai putem înfăptui actul de justiție”

<p>Trotuarul a fost ocupat de magistrații protestatari &icirc;n fața Institutului Național al Magistraturii</p>
Protest al magistraților din Cluj
Protest al procurorilor din Brașov
Trotuarul a fost ocupat de magistrații protestatari &icirc;n fața Institutului Național al Magistraturii
Magistrații protestează la Sălaj
Protest al magistraților la Covasna
Protest &icirc;n fața Palatului Justiției din Brăila

Neputincioși și furioși din cauza modificărilor aduse legislației penale, magistrați din mai multe județe ale țării au protestat în stradă luni. Judecători și procurori, îmbrăcați în robe, au ieșit în fața instanțelor și a parchetelor. „Nu ne stă în caracter, dar în momentul acesta este oportun să ieșim”, a spus un magistrat la REALITATEA TV, precizând că au depus un jurământ. „Suntem în imposibilitatea de a ne ține de cuvânt, instrumentele ne-au fost limitate. Nu mai putem înfăptui actul de justiție. Ar trebui să avem un cuvânt de spus”, a declarat magistratul la REALITATEA TV.

UPDATE. „Speranța noastră este ca lucrurile să intre în făgașul normal. Singura soluție este atacarea legilor la Curtea Constituțională”, a declarat un magistrat la REALITATEA TV.

 

UPDATE: Magistrații Judecătoriei Brăila s-au alăturat colegilor din toată țara și au protestat, luni, la ora 14.00, în fața Palatului Justiției. Acțiunea a fost una pașnică și tăcută.

UPDATE: La București, trotuarul din fața Institutului Național al Magistraturii a fost ocupat de magistrații protestatari.

UPDATE: Magistrații au protestat și la Sălaj.

UPDATE: Magistrații au protestat și la Covasna

UPDATE: Magistraţii din Cluj, în frunte cu judecătorul Cristi Danileţ, şefa DNA Anca Mărincean şi şeful DIICOT Florin Manoilă, protestează la această oră, în faţa Tribunalului Cluj, împotriva modificărilor legilor justiţiei şi a codurilor penale. Un grup de clujeni s-a alăturat protestului celor circa 100 de magistraţi aplaudând.

A fost un protest în tăcere pentru că magistraţii sunt "muţi de uimire" faţă de ce se întâmplă cu legile justiţiei şi codurile penale. La finalul manifestaţiei, au primit flori din partea clujenilor. O delegaţie din Cluj va pleca la Bucureşti la protestele din faţa Curţii de Apel din Capitală şi apoi la Parlament, scrie Ziuadecj.realitatea.net.

UPDATE: Judecătorii de la Judecătoria Constanța și cei de la Curtea de Apel au ieșit luni dimineață pentru a protesta față de modificările aduse legilor justiției.

”În acest fel judecătorii acestei instanțe înțeleg să își manifeste dezacordul față de modul în care au fost adoptate în Camera Deputaților legi care ne privesc, este vorba despre maniera în care au avut loc aceste modificări în condițiile în care ar fi trebuit să dezbatem, să ținem cont de avizul negative pe care l-a dat CSM” - a declarat Marius Nastasia, judecător în cadrul Judecătoriei Constanța, citat de Ziuadeconstanța.ro. 

La acțiunea de protest au participat și cinci procurori de la DNA Constanța. 

UPDATE: Procurorii din Brașov au ieșit la rândul lor la protest, în fața instituției.

Judecătorii din Brașov vor ieși și ei la protest la ora 17.00.

"Este halucinant cum parlamentarii îşi închipuie că pot controla dosarele magistraţilor”

"Dacă modificările preconizate vor intra în vigoare, organele legii vor fi lipsite de instrumentele pentru identificarea şi pedepsirea infractorilor. Nu ştim de ce parlamentarii trebuie să fraternizeze cu infractorii. Lupta aceasta împotriva anticorupţiei va duce la afectarea dosarelor obişnuite, cele cu tâlhari, hoţi, violatori, unde nu vor mai putea fi folosite anumite probe", a declarat Cristi Danileţ.

Potrivit fostului judecător de la CSM, în cursul zilei de azi toţi magistraţii vor protesta în localităţile reşedinţă de judeţ,, cel mai mare protest fiind organizat în Capitală, unde delegaţiile din toată ţara se întâlnesc la Curtea de Apel.

"Este halucinant cum parlamentarii îşi închipuie că pot controla dosarele magistraţilor retezând din instrumentele cu care aceşti trebuie să opereze. Cei mai buni specialişti pe legile justiţiei sunt magistraţii, noi lucrăm de 15 ani cu legile astea. Atâta vreme cât toţi magistraţii au un punct de vedere negativ, dacă justiţia pică, rămâne o singură putere totalitară, cea a Parlamentului. Tirania majorităţii nu are de-a face cu democraţia", a explicat Danileţ

Judecătorul spune că modificările la legile penale sunt făcute cu un "amatorism cras", sunt modificările care nu au justificare.

"Când toată țara și se opune, când ai Comisia Europeana, când ai 4 mii de magistrați care votează împotriva legilor, cred că e nebunie să le votezi și să le publici în Monitorul Oficial", a mai spus Danileț.