MENIU

Protecția Mediului, Jandarmeria și Poliția au pus gând rău turiștilor care hrănesc urșii. Aceștia riscă DOUĂ amenzi usturătoare pentru simplul gest

Protecția Mediului, Jandarmeria și Poliția au pus gând rău turiștilor care hrănesc urșii

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a decis să ia măsuri ferme în abordarea unei probleme tot mai presante pe Transfăgărăşan, unde turiștii opresc mașinile pentru a hrăni urșii sălbatici. În acest context, agenția a solicitat sprijinul Jandarmeriei Române și Direcţiei Rutiere din cadrul Poliţiei pentru a implementa măsuri care să descurajeze astfel de comportamente riscante. 

Ca parte a acestei inițiative, au fost stabilite două tipuri de amenzi pentru cei care continuă să ignore avertismentele, punând astfel în pericol atât fauna sălbatică, cât și propria lor securitate.

Turiştii care se opresc pe Transfăgărăşan, între Valea lui Stan şi Valea cu Peşti, pentru a hrăni urşii care apar la marginea drumului, vor fi sancţionaţi cu două amenzi. Anunţul vine din partea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, care subliniază că reglementările se aplică pe o porțiune de 15 kilometri.

Astfel, turișii vor fi amendați o dată pentru hrănirea animalelor sălbatice și a doua oară pentru oprirea vehiculului pe un drum național.  

„Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a cerut sprijinul Jandarmeriei Române şi Direcţiei Rutiere, pentru prevenirea unor noi incidente provocate de urşii-cerşetori, pe o porţiune de aproximativ 15 kilometri, de pe Transfăgărăşan. Astfel, echipele mixte de control vor putea da câte două amenzi contravenienţilor, o dată pentru hrănirea urşilor şi, separat, pentru staţionarea pe drumul naţional”, transmite, marţi, printr-un comunicat, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului precizează că a făcut această solicitare „ca urmare a numărului tot mai mare de incidente în urma cărora Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin intermediul ANPM şi Agenţiilor judeţene pentru Protecţia Mediului (APM), trebuie să plătească despăgubiri de sute de mii de lei, pentru pagubele sau vătămările provocate de animalele sălbatice, celor care se opresc să le hrănească”. 

Scandal în toiul nopții pe o stradă în Timișoara. 25 de bătăuși au fost săltați de polițiști

„În cursul anului 2023, au fost încheiate 260 de procese-verbale, pentru astfel de incidente, doar în judeţul Argeş, în sumă totală de 509.158 de lei.

Mai mult decât atât, în acest an, numărul proceselor-verbale încheiate în urma unor incidente de acest fel a ajuns la 68, iar valoarea totală a sumelor care trebuie achitate de statul român este de 236.872 de lei”, transmite ANPM.

 Reprezentanții Agenției spun că împreună cu celor două organe de control vor  reuși să descurajeze practica ilegală de hrănire a animalelor sălbatice.  

Urşii care ies pe marginea şoselei, pe Transfăgărăşan, „nu pot face obiectul unor intervenţii de recoltare, având în vedere faptul că se află în zone atât de frecventate de către oameni, iar alungarea, respectiv relocarea nu mai dau rezultate, animalele revenind de fiecare dată în locurile în care s-au obişnuit să primească hrană de la cei care trec prin zonă,” a explicat preşedintele ANPM, Laurenţiu Alexandru Păştinaru.

Autorităţile din Argeş au început demersurile pentru capturarea şi relocarea acestor urşi în adăposturi special amenajate, astfel încât animalele sălbatice să nu mai intre în contact cu oamenii. 

„Dar până la rezolvarea problemei, este nevoie ca oamenii să înţeleagă faptul că nu fac niciun bine animalelor, turismului sau bugetului de stat, staţionând în zonele respective şi apropiindu-se de aceste animale, în ciuda pericolului iminent de atacuri”, precizează ANPM.

Roșia cu gust de zmeură, noul soi cu care cercetătorii de la Buzău vor sa ia cu asalt piața românească