MENIU

Propunerea care va revolta creştinătatea: Paştele ar putea avea dată fixă

Propunerea care va revolta creştinătatea: Paştele ar putea avea dată fixă

Biserica Anglicană lansează o iniţiativa îndrăzneaţă. Ea le propune Bisericilor Ortodoxă şi Catolică să fixeze împreună o dată comună pentru sărbătorirea Paştelui în următorii 10 ani.

Fixarea datei ar avea efecte pozitive asupra activităţilor şcolare, a explicat arhiepiscopul de Canterbury, citat de The Telegraph.

Dezacordul referitor la data la care trebuie sărbătorit Paştele există de aproape 2.000 de ani. Arhiepiscopul de Canterbury propune că Paştele să cadă în aceeaşi zi de duminică în fiecare an, punându-se astfel capăt unei vechi controverse.

Planul ar fi pe placul elevilor şi părinţilor, dar i-ar putea mania pe tradiţionalişti, informează sursă citată.

Arhiepiscopul Justin Welby a dezvăluit că liderii Bisericii Anglicane au votat începerea discuţiilor cu cei ai Bisericii Româno-Catolice şi cu cei al Bisericii Ortodoxe pentru a se fixă o dată, avându-se în vedere a două sau a treia duminică a lunii aprilie.

Străvechea controversă marchează istoria creştinismului, iar rezolvarea ei ar avea implicaţii profunde atât asupra învăţământului, cât şi a industriei turismului, comerţului, dar şi a marilor evenimente sportive, mai scrie sursă citată, motiv pentru care a fost trimisă o notificare şi către guvernul britanic.

Stabilirea datei la care cade Paştele în fiecare an este rezultatul unor calcule complexe, care ţin de matematică, astronomie şi teologie.

Despre fixarea unei date comune a vorbit în urmă cu câteva luni şi papa Francisc.

Sursa: bzi.ro