MENIU

Propunere legislativă: Liderii de sindicat nu vor mai putea fi membri de partid. Deputat PNL: "E timpul să tăiem acest nod gordian”

Parlamentul României

Liderii de sindicat nu vor mai putea fi membri de partid, cel puțin asta prevede un proiect de lege depus de deputatul PNL Sebastian Burduja.  Parlamentarul arată că este un conflict de interese evident ca aceeaşi persoană să facă şi politică de partid, ca membru sau ca ales public, şi să reprezinte şi interesele partenerilor sociali. Proiectul de lege vine într-un moment extrem de delicat, când toți ochii românilor sunt ațintiți spre greva greva de la STB, organizată de sindicatul reprezentativ condus de consilierul PSD, Vasile Petrariu.

În fapt, proiectul de lege vizează completarea legii 62/2011 pentru dialogul social cu două alineate noi (la art. 8 pentru sindicate, respectiv art. 63 pentru patronate), care să stipuleze că persoanele alese în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale şi patronale nu pot avea calitatea de membru al unui partid politic, pe durata exercitării mandatului lor.

”Greva de la Societatea de Transport Bucureşti (STB) a pus pe tapet o problemă sistemică a României, care are nevoie de o soluţie urgentă şi de bun simţ.

Milioane de bucureşteni au fost ţinuţi ostatici de orgolii politice care au plecat, în mod evident, de la o persoană aflată într-o incompatibilitate flagrantă: angajat al companiei, lider sindical, membru al unui partid politic, consilier general ales pe listele aceluiaşi partid.

Situaţia de la STB nu este, din nefericire, singulară. Luaţi marile companii de stat, cu puţine excepţii, şi veţi descoperi un ghem de interese politice şi financiare în jurul sindicatelor. În loc să apere drepturile angajaţilor, cei care au capturat aceste organizaţii, de altfel utile şi legitime într-un stat democratic, îşi urmăresc cu cinism doar propria agendă. Cine suferă consecinţele? Chiar angajaţii acestor companii şi, la urma urmei, fiecare cetăţean român care îşi plăteşte taxele şi impozitele. E timpul să tăiem acest nod gordian”, a transmis deputatul, într-un comunicat citat de News.ro.

Sebastian Burduja consideră că este un conflict de interese evident: aceeaşi persoană să facă şi politică de partid, ca membru sau ca ales public, să reprezinte şi interesele partenerilor sociali: ”Voi propune colegilor parlamentari scoaterea în afara legii a acestor situaţii, atât pentru conducerile sindicatelor, cât şi pentru conducerile patronatelor. Nu cred că cineva se poate opune unei asemenea propuneri de bun simţ, dar vom vedea la votul din comisii şi din plen”.
 
Deputatul invocă şi decizia Curţii Constituţionale nr. 233/2004, care stipulează că „libertatea de asociere, consacrată de art. 40 din Legea fundamentală, nu înseamnă că orice persoană, indiferent de statutul său civil şi profesional, poate face parte din orice tip de asociaţie. Legiuitorul are libertatea de a reglementa condiţiile în care pot fi constituite, organizate şi în care funcţionează diferite tipuri şi forme de asociaţie”. Aşadar, Parlamentul poate şi trebuie să decidă cu privire la interdicţia explicită a liderilor de sindicate şi patronate de a face parte din partide politice.
 
Completarea legii 62/2011 apare ca fiind necesară, având în vedere situaţiile constatate, deşi inclusiv în actuala versiune se stipulează clar următoarele, la articolul 2:

„(1) Organizaţiile sindicale sunt independente faţă de autorităţile publice, de partidele politice şi de organizaţiile patronale.

(2) Organizaţiile sindicale nu pot desfăşura activităţi cu caracter politic”.

”Este o dezbatere crucială şi îndelung amânată în societatea românească. Care este rolul partenerilor sociali: să facă politică de partid sau să reprezinte în mod obiectiv interesele membrilor sindicatelor şi patronatelor? Răspunsul este evident pentru oricine îşi doreşte cu adevărat o democraţie funcţională în ţara asta”, a explicat deputatul Sebastian Burduja.
 
Propunerea legislativă va fi depusă în Parlament, în perioada următoare, odată cu începerea noii sesiuni parlamentare, în vacanţa parlamentară nefiind posibilă înregistrarea iniţiativelor legislative noi.
 
Mai multe articole despre:
proiect de lege deputat pnl lideri sindicali