MENIU

Proprietăţile nebănuite ale nalbei-mari

Proprietăţile nebănuite ale nalbei-mari

Proprietățile emoliente fac din această plantă un remediu eficient în inflamațiile căilor respiratorii.

Curăță bronhiile și protejează mucoasele, prin urmare tusea, bronșita, laringita sunt vindecate cu ajutorul preparatelor din nalbă-mare (Althaea officinalis), numită popular nalbă-albă, nalbă-de-pădure, bănuţel, caş, colăcel, colăceii-babei, caşul-popii, floarea-zgaibei. Planta este de folos și pentru calmarea inflamațiilor tractului digestiv, în iritațiile aparatului urinar și renal, dar și pentru alte afecțuni, de la iritații ale pielii, arsuri, abcese la halenă, dureri dentare, pleoape umflate ori ten uscat și iritat.

Nalba-mare este răspândită pe solurile umede din întreaga Europă și se dezvoltă spontan și la noi, atingând în înălțime aproape șapte metri. Face flori delicate, albe-rozalii, și fructe plate și rotunde, însă fitoterapia folosește mai ales rădăcinile și frunzele. Acestea sunt uscate, apoi utilizate la prepararea de infuzii, pulberi, extracte și siropuri.

În uz intern, grație abundenței de mucilagii, nalba-mare are rol expectorant, emolient, antiinflamator, antimicrobian al aparatului respirator (traheite, laringite), renal şi gastrointestinal, e un bun antiseptic al cavității bucale.

Extern, ea este eficientă în furunculoză, hemoroizi, ten uscat, leucoree. Trebuie folosită cu precauție, fiindcă poate deveni toxică îndeosebi în combinație cu substanțe precum alcoolul, taninurile și fierul. Dacă, spre exemplu, urmezi un tratament medicamentos pe bază de fier, cere sfatul medicului înainte de a folosi extractul de nalbă-mare, fiindcă poate interfera cu absorbția acestui mineral, scrie femeia.ro

Mai multe articole despre:
nalbă inflamaţii căi respiratorii nalbă mare