MENIU

Proprietarii din blocurile cu bulină roşie vor fi mutaţi cu forţa

Autorităţile intenţionează să-i mute cu forţa pe proprietarii apartamentelor din blocurile cu bulină, dacă aceştia refuză să plece de bunăvoie! Proiectul este în dezbatere publică şi vizează mai bine de patru mii de oameni doar în Bucureşti. Aceştia stau în peste 700 de clădiri şubrede, care nu pot fi asigurate. Însă situaţia este îngrijorătoare în toată ţara, nu doar în Capitală. Proprietarii apartamentelor încadrate în clasa 1 de risc seismic vor fi evacuaţi temporar prin ordin semnat de primar. Aceştia vor fi obligaţi să se mute în locuinţe de necesitate puse la dispoziţie de primărie.

Oamenii vor fi anunţaţi cu o lună înainte de începerea lucrărilor. Dacă vor refuza să plece, autorităţile vor apela la instanţă.

"Despre lege se vorbeşte de foarte mult timă. Ea ar fi trebuit demult să fie operaţională. Pericolul public ar trebui să îi oblige pe proprietari să înţeleagă că nu se mai poate continua aşa. După parerea mea, o lege care să oblige proprietarii să accepte consolidarea şi să se mute din imobil pe timpul consolidării este binevenită. Este singura soluţie care poate da rezultate", a afirmat Nic Cartacai, preşedinte asociaţie de proprietari.

Cei care se vor muta vor achita costul întreţinerii noii locuinţe, nu şi chiria.

Problema este, însă, alta: locuinţele de necesitate sunt insuficiente. De exemplu, în Capitală sunt 128, dintre care 41 sunt deja ocupate. Multe dintre acestea sunt la periferia oraşului şi sunt insalubre.

Locatarii unor blocuri care au fost consolidate s-au plâns că au aşteptat chiar şi şase ani până să se poată întoarce în propriile locuinţe, deşi li se garantase că în şase luni se termină lucrările.

În cazul unui cutremur similar celui din 1977, pagubele totale la nivelul întregii ţări s-ar ridica la 6 miliarde de euro, potrivit unui studiu recent al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurări din România.

Doar 20% dintre cele opt milioane de locuinţe din ţara noastră sunt acoperite de asigurări obligatorii faţă de dezastre şi 14% au asigurări facultative.

 
Mai multe articole despre:
bulină roşie consolidare blocuri rism seimsmic