MENIU

Proprietara terenului retrocedat din parcul IOR a murit. Ce se întâmplă cu procesul cu administrațiile Bucureștiului

Proprietara terenului retrocedat din parcul IOR a murit

Proprietara terenului retrocedat din parcul IOR, Maria Cocoru, s-a stins din viață. Procesul cu administrațiile Bucureștiului și cu autoritățile de control care au sancționat-o în ultimii ani a fost suspendat până în momentul în care se vor găsi moștenitorii proprietății de 12 hectare.

Potrivit informațiilor apărute pe portalul instanței, Maria Cocoru a decedat, ceea ce înseamnă că judecarea proceselor în care ea este implicată se suspendă până la introducerea în cauză a moștenitorilor săi. Până la acest moment nu se cunosc public moștenitorii averii impresionante lăsate de Maria Cocoru, însa în spatiul public au aparut informatii cum că unul dintre ei ar fi chiar nepotul ei, un om influent în domeniul retrocedărilor.

 Maria Cocoru a avut, de-a lungul timpului, numeroase procese în care a contestat amenzile primite de la Primăria Sectorului 3, Primăria Capitalei sau de la Garda de Mediu, a cerut anumite drepturi și a atacat decizii ale autorităților care constatau cum dispar copaci și arbuști din zona care fusese parte din parc, fie prin găuri făcute cu bormașina la baza arborilor, fie prin incendii sau tăieri ilegale. 

Vremea, 19 octombrie. Frigul acaparează România. Temperaturi mult mai scăzute pentru normalul perioadei

Parcul IOR din București a pierdut 12 hectare în anul 2005, o zonă situată între bulevardele Liviu Rebreanu, Nicolae Grigorescu, Constantin Brâncuși și malul lacului, retrocedată Mariei Cocoru. Aceasta a obținut proprietatea în urma unei dispoziții semnate de primarul general de atunci, Adriean Videanu. Retrocedarea a generat controverse, având în vedere că terenul fusese inițial deținut de un bărbat de 91 de ani, care ulterior a cedat drepturile litigioase către Maria Cocoru.

Decizia de a o pune în posesie pe Cocoru cu cele 12 hectare a fost luată de Comisia pentru Legea 10, condusă la vremea respectivă de Ludovic Orban, care era viceprimar. Această retrocedare a atras reacții din partea Primăriei Sectorului 3, care a încercat să anuleze titlul de proprietate și să recupereze terenul prin intermediul instanțelor.

Deși Primăria Sectorului 3 a obținut o victorie la Curtea de Apel București, procesul s-a întins pe o perioadă îndelungată, iar în cele din urmă, instanța supremă, Înalta Curte de Casație și Justiție, a decis împotriva primăriei, lăsând terenul în posesia Mariei Cocoru. Această situație a scos în evidență problemele legate de retrocedările de terenuri din București și pierderile suferite de autoritățile publice.

Conform legislației în vigoare, moștenitorii Mariei Cocoru vor prelua atât drepturile, cât și obligațiile acesteia, imediat ce averea va fi oficial transmisă.

Încă o dronă detectată deasupra Mării Negre, în această dimineață. Armata a ridicat patru avioane de la sol