MENIU

Proiectul unei plaje pentru persoane cu handicap, îngropat de birocraţie şi interese

Promisiuni deșarte şi planuri date peste cap. Cu asta s-a ales o organizație non profit care voia să amenajeze o plajă specială pentru persoanele cu handicap, în apropiere de Constanța. Inițial, autoritățile au promis că oferă sectorul de plajă gratuit. însă după un an s-au răzgândit și au cerut bani.

Sectorul de plajă are două hectare și se află în nordul Constanței, o zonă puțin frecventată de turiști. Totuși, asociației i s-a cerut să achite o chirie de 12 lei pe metrul pătrat. Asta deși în vecinătate, sectoarele de plajă se închiriază cu până la 2 lei metrul pătrat. Chiar și în Mamaia chiria este mai mică, de 10 lei metrul pătrat. Totul după ce în primăvara anului trecut autoritățile promitreau că vor concesiona plaja gratuit, a declarat, pentru Realitatea TV, psihologul Adrian Gemănaru, preşedintele Centrului de autism Marea Neagră,  .

Explicaía acestei schimbări de atitudine a venit de la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral. Acseta a transmis printr-un comunicat că ”nu are cadru legal pentru a pune la dispoziție un sector de plajă cu titlu gratuit pentru niciun fel de activitate.” 

Până să li se ceară bani, reprezentanții organizației nu au stat degeaba. Au curățat plaja, au cumpărat rampe, cărucioare speciale și alte echipamente și au reușit să adune din donații 60.000 de euro. Totul a fost, însă, în zadar. 

În România sunt aproximativ 800.000 de persoane cu dizabilități. Dintre acestea, 22.000 locuiesc în județul Constanța. Reprezentanții asociației speră acum să primească ajutor din partea președintelui Klaus Iohannis și a premierului Viorica Dăncilă, cărora le-au trimis o petiție. 

Mai multe articole despre:
Constanţa litoral plajă