Proiectul de modificare a Codului Muncii ar putea duce la pierderea a 30.000 de joburi
România ar putea pierde peste 30.000 de locuri de muncă, iar bugetul statului ar putea suferi pierderi de aproximativ 170 de milioane de euro anual, dacă Parlamentul adoptă, în forma propusă de iniţiatori, proiectul de modificare a Codului Muncii, aflat acum în Senat
Iniţiativa vizează transformarea contractului de muncă temporară într-un contract pe perioadă nedeterminată și instituie obligația agentului de muncă temporară de a plăti lucrătorii temporari cu 75% din salariul minim brut la nivel național timp de trei luni, în perioada în care aceștia nu muncesc, informează Economica.net.
Inițiativa legislativă vizează regimul muncii temporare derulate prin agenți specializați, o activitate care în 2013 au peste 52.000 de români, echivalentul a peste 20.000 de locuri de muncă cu normă întreagă.
Avertismentul aparține Asociației Române a Agenților de Muncă Temporară (ARAMT), organizație care reunește cele mai mari 13 companii din domeniu și reprezintă circa 70% din piața de forță de muncă temporară.
ARAMT semnalează faptul ca iniţiativa legislativă de modificare a Codului Muncii - o lege de importanţă majoră pentru economia şi cetăţenii României - nu are la bază un studiu de impact, ceea ce contravine legislaţiei române şi comunitare în vigoare.
ARAMT a trimis o scrisoare deschisă principalilor decidenți din Guvern și Parlament, solicitând analiza și intervenția asupra inițiativei de modificare a Codului Muncii, pentru a evita efecte economice grave.
"Modificările propuse vor afecta semnificativ mediul socio-economic, impunerea de noi restricţii determinând diminuarea rolului muncii temporare, disponibilizarea în masă a salariaţilor temporari, creşterea ratei de evaziune fiscală provenită din munca la negru, pierderi importante la bugetul de stat,creșterea șomajului şi scăderea ratei de angajare la nivel naţional, în special în rândul tinerilor", spune Sorina Donisa, preşedinte ARAMT.
Asociația a prezentat Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială a Senatului României o serie de analize și argumente privitoare la rolul și ponderea muncii temporare în economia românească și europeană.
Mai multe aici.