MENIU

Proiectul de lege care interzice publicitatea medicamentelor, respins în Comisie de Sănătate

<p>Proiectul de lege care interzice publicitatea medicamentelor, respins &icirc;n Comisie de Sănătate</p>

Preşedintele Comisiei pentru Sănătate, deputatul PSD Corneliu Buicu, a declarat că membrii comisiei au respins legea prin care publicitatea explicită la televizor şi la radio pentru medicamente este interzisă, fiind permisă în alte medii la medicamente eliberate fără prescripţie.

''Cererea de reexaminare a preşedintelui a fost acceptată, iar proiectul de lege a fost respins. Noi am fost consecvenţi, în sensul în care şi prima dată când am avut proiectul la Comisia pentru Sănătate şi Familie am respins proiectul legislativ. Raportul de respingere va fi înaintat către plen'', a declarat, pentru Mediafax, preşedintele Comisiei pentru Sănătate, deputatul PSD Corneliu Buicu.

Deputatul Corneliu Buicu a afirmat că atât poziţia parlamentarilor, cât şi a Guvernului a fost de respingere.

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, pe 9 ianuarie, reexaminarea legii prin care publicitatea explicită la televizor şi la radio pentru medicamente va fi interzisă, fiind permisă în alte medii la medicamente eliberate fără prescripţie medicală, afirmând că legea contravine directivelor europene.

Legea a fost adoptată de Senat, în calitate de Cameră decizională, la mijlocul lunii decembrie.

În cererea de reexaminare, Klaus Iohannis arata că există directive europene cu privire la publicitatea la medicamente, care au fost transpuse şi în legislaţia naţională, astfel încât "în această materie statele membre nu pot adopta norme mai restrictive şi nici norme cu un conţinut diferit". Preşedintele susţinea că măsurile din lege sunt "în dezacord" cu reglementarea europeană şi intră în categoria măsurilor care nu pot fi permise statelor membre în cadrul marjei privind nivelul de armonizare cu legislaţia europeană.

"Este de observat că actuala formă a Legii audiovizualului este corelată cu regimul juridic al publicităţii pentru medicamente, astfel cum este acesta reglementat în Directiva 2001/83/CE şi în Legea nr. 95/2006, în sensul că sunt interzise doar comunicările comerciale audiovizuale destinate produselor şi tratamentelor medicale disponibile numai pe bază de prescripţie medicală", se arată în cererea de reexaminare.

Pe de altă parte, preşedintele critica şi caracterul discriminatoriu al legii, având în vedere că permite publicitatea la medicamente prin alte modalităţi decât în cadrul programelor de televiziune şi radiodifuziune.

În ceea ce priveşte interzicerea reclamelor la farmacii, Iohannis critica tot caracterul discriminatoriu al prevederilor, având în vedere că publicitatea rămâne posibilă în alte medii decât cele audiovizuale.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat pe 14 decembrie cu 100 de voturi "pentru" şi şapte voturi "împotrivă", deşi primise raport comun de respingere de la Comisia pentru cultură şi Comisa pentru sănătate publică pentru că iniţiativa "impune restricţii excesive şi nejustificate care încalcă dispoziţiile constituţionale şi, pe de altă parte, contravine unor directive europene".