MENIU

Programul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, APROBAT în cel mult o lună. Virgil Popescu, detalii despre plan

Virgil Popescu

Ministrul Energiei a anunțat că programul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia ar putea fi aprobat în cel mult o lună. Virgil Popescu a precizat că, în urma acestui plan, compania va utiliza mai puțin cărbune, în mix cu gazul natural şi energia verde.

”Am început deja restructurarea sistemului energetic, lucrăm la acest lucru si am ajuns pentru prima dată la o înţelegere cu privire la un faze-out pentru cărbune, la un faze-out pentru huilă în 2030 cu ecologizare până în 2032. Asta înseamnă că am reuşit împreună cu partenerii sociali să ne dăm seama şi să conştientizăm că numai aşa putem găsi alte joburi pentru oamenii care lucrează acolo, numai aşa putem dezvolta această zonă, preocupându-ne de pe acum, impunând ca ţintă anul 2030 în aşa fel încât să putem găsi soluţii viabile pentru zona Văii Jiului. Mai avem de lucru la restructurarea în zona lignitului. În această zonă lucrăm împreună cu cei de la Comisia Europeană la programul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia. Sper că, în maxim o lună de zile, să avem finalizat şi aprobat acest program de restructurare care să permită CEO să ajungă dintr-un producător unic pe bază de cărbune, într-un producător care să utilizeze cât mai puţin cărbune, în mix cu gazul natural şi energia verde”, a scris Popescu pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Energiei a precizat că se lucrează la un nou concept, respectiv amestecul gazului natural cu hidrogen produs din energie regenerabilă.

”Totodată, lucrăm la un nou concept, pe care vrem să-l replicăm la nivelul întregii ţări: amestecul gazului natural cu hidrogen produs din energie regenerabilă, pe care să îl folosim pentru producerea de energie electrică. Mai mult, printr-o posibilă captare a CO2, vrem să îl putem folosi în zona agricolă, în zona de sere”, a mai scris Popescu. 

Acesta a explicat ce este un concept ”Green City”.
”De exemplu, fiind cunoscut că plantele consumă CO2, ducându-ne, evident, spre o reducere şi mai mare a emisiilor de dioxid de carbon şi totodată spre ţinta de reducere de până 55% în 2030 al emisiilor de CO2. Este un concept să-i spunem noi ”Green City”, a subliniat ministrul Energiei.