MENIU

Prognoza meteo pe două săptămâni: Temperaturi caniculare de până la 34 de grade, în septembrie

<p>Prognoza meteo pe trei luni. Ne aşteaptă o vara călduroasă</p>

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, care anunță temperaturi caniculare în cea mai mare parte a țării.

ANM anunță că estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe durată medie (ECMWF) de la Reading, Anglia, fiind prognozate temperaturile maxime și minime corespunzătoare fiecărei regiuni a țării și adaptate local cu modele statistice. De asemenea, sunt indicate perioadele cu probabilitatea ce mai ridicată de apariție a precipitațiilor.

Astfel, în Banat vremea se va încălzi treptat în primele zile ale intervalului, iar în zilele de 17 și 18 septembrie va deveni deosebit de caldă, cu temperaturi maxime de până la 33-34 de grade Celsius. Din 19 septembrie, însă, temperaturile vor scădea pe parcursul celei de a doua săptămâni se vor înregistra valori termice diurne, în medie, de 22-23 de grade Celsius. În această perioadă de două săptămâni, temperaturile minime vor oscila în tre 12 și 18 grade Celsius, în prima jumătate a perioadei, și între 10 și 12 grade Celsius, în a doua jumătate.

Pentru aceeași  zonă, ANM anunță că probabilitatea pentru averse, în general slabe cantitativ, va fi mai mare după data de 19 septembrie, când acestea pot apărea zilnic.

În regiunea Crișana, meteorologii anunță că valorile maxime de temperatură vor fi în creștere și vor caracteriza o vreme deosebit de caldă în zilele 17 și 18 septembrie, când se vor înregistra între 33-34 de grade Celsius. Începând cu 19 septembrie vremea se va răci și va aduce temperaturi maxime de 22-23 de grade Celsius. ANM informează că valorile minime înregistrate în prima săptămână vor fi între 12-18 grade Celsius, iar în a doua săptămână, între 10-12 grade Celsius.

Pentru Transilvania, meteorologii au anunțat, de asemenea, creșteri de temperaturi. Astfel, în perioada 17-19 septembrie vor fi maxime de 30 și 32 de grade Celsius. Ulterior, pe parcursul celei de a doua săptămâni, acestea vor ajunge la medii de 20-22 de grade Celsius. Minimele acestei perioade se vor situa între 10 și 14 grade, respectiv 8 și 10 grade. Intervalul 20-24 septembrie aduce o probabilitate mare de apariție a ploilor.

Creșteri de temperatură se vor înregistra și în Maramureș, cu valori cuprinse între 31 și 32 de grade Celsius în perioada 17-19 septembrie. După această perioadă  temperaturile vor scădea la 20-22 de grade Celsius. În nopțile din perioada 15-21 septembrie temperaturile minime vor oscila în medie între 12 și 16 grade, iar în restul intervalului se vor situa în jurul valorii de 10 grade. Totodată, în jurul datei de 20 septembrie vor fi averse, dar ploi slabe pot apărea și în intervalul 21-26 septembrie.

În Moldova, însă, vremea va fi un pic mai rece în această perioadă. În intervalul 17-19 septembrie temperaturile maxime se vor situa între 28 și 30 de grade Celsius, iar pe parcursul celei de a doua săptămâni, mediile regionale se vor situa în jurul valorii de 22 de grade Celsius. Valorile minime vor fi cuprinse între 12 și 16 grade, exceptând ultimele nopți, când se vor apropia de 10 grade. Ploi, în general slabe cantitativ, pot apărea mai ales după data de 19 septembrie.

În Dobrogea, de asemenea, temperaturile vor fi mai scăzute decât în restul țării. În perioada 18-20 septembrie valorile înregistrate se vor situa între 22-23 de grade Celsius și vor putea ajunge până în jurul valorii de 26 de grade. A doua săptămână vor scădea spre medii de 22 de grade, iar minimele termice se vor situa, în medie, între 14 și 17 grade Celsius pe tot parcursul intervalului.  Ploi slabe cantitativ, va fi mai mare începând cu data 22 septembrie.

În primele zile ale intervalului, valorile maxime de temperatură înregistrate în Muntenia vor fi în creștere și vor ajunge, în 18 și 19 septembrie, la o medie regională de 30 de grade. Apoi, vremea se va răci treptat, astfel încât pe parcursul celei de a doua săptămâni se vor înregistra temperaturi de până la 24 de grade Celsius. Minimele vor oscila între 13 și 16 grade, iar probabilitatea de ploaie va fi mai mare în perioada 20-23 septembrie.

Pentru Oltenia, ANM anunță că pe 18 și 19 septembrie temperaturile maxime vor ajunge în jurul valorii de 30 de grade Celsius, iar apoi se vor răci treptate, până la 22 de grade Celsisus. Minimele nocturne vor oscila în medie între 13 și 16 grade Celsius, iar începând cu data de 20 septembrie își vor face apariția și ploile.

În zona montană vremea se va încălzi treptat, până în jurul datei de 18 septembrie, când se vor înregistra valori termice, în medie, de 24 de grade Celsius, apoi se va răci, astfel încât teperaturile maxime vor ajunte în jurul valorii de 14 grade Celsius. În nopțile din perioada 17-20 septembrie, mediile temperaturilor minime se vor încadra între 12 și 14 grade, respectiv 6-10 grade. Ploile vor avea o probabilitate mai mare de apariție după data de 20 septembrie.