MENIU

Profesorul în economie Cristian Păun: Explozia prețului energiei este efectul greșelilor și incompetenței din trecut

Profesor în economie Cristian Păun

Explozia prețurilor energiei și gazelor naturale este efectul unui șir de măsuri greșite sau rău intenționate luate de-a lungul anilor de autorități, a afirmat profesorul în economie Cristian Păun în emisiunea Legile Puterii. Păun a subliniat faptul că statul s-a raportat la sectorul energectic strict ca la o vacă de muls, fără să fie preocupat de modernizarea și restructurarea acestuia. 

Cristian Păun a afirmat că ceea ce diferențiază România față de alte state europene în care s-au înregistrat scumpiri semnificative ale energie și gazelor este faptul că țara noastră și-a sabotat potențialul energetic semnificativ.

"Dacă vrem să găsim soluțiile, trebuie să identificăm cauzele. Este clar că există o disfuncționalitate a pieței, prețurile cresc atunci când e o diferență între producție si consum, producem mai puțin decât consumăm. 

De ce am ajuns aici? Când s-a introdus taxa pe stâlp, ideea a fost să-i taxăm pe toți cei care produc. Când au pus-o, i-am avertizat "vedeți că ni se întoarce".

Avem zăcăminte la Marea Neagră, pe care o lege offshore le-a blocat. S-au făcut comparații cât costă un mc de gaz din offshore fața de prețul din Europa și am nivelul taxelor de exploatare la un nivel la care companiile respective s-au retras. 

În ultimii 5 ani, statul a luat sistematic toate dividendele companiilor de energie șii le-a dus la buget, deci companiile, de stat sau nu, au fost private de profit pe care puteau să-l investească în modernizare și retehnologizare.

Ce am obținut în urma acestor măsuri? Importăm masiv gaze naturale, ne-am pierdut independența energetică, acum a venit și reglementarea europeană de reducere a producției pe bază de cărbune, care a aruncat în aer prețurile.

În concluzie, acum plătim oalele sparte," a afirmat profesorul Cristian Păun.

Analistul economic a mai afirmat că, în opinia sa, o măsură eficientă și, mai ales, liberală, ar fi ca statul să accepte TVA zero pentru o perioadă de timp la energia electrică și gazele naturale. 

Mai multe articole despre:
cristian paun economie criza scumpiri anre